Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2011 8:52:13

Rovné podmínky pro všechny zemědělce z EU

Rovné podmínky pro všechny zemědělce z EU

V Hradci Králové v podniku CEREA se 25. ledna uskutečnil XIX. sněm Agrární komory České republiky, kterého se zúčastnili také zástupci regionálních agrárních komor.

Královéhradeckého a Pardubického kraje. Pozvána byla řada osobností tohoto rezortu: prezident AK ČR Ing. Jan Veleba, předseda DR AK ČR Ing. Pavel Veselý, tajemník AK ČR Ing. Martin Fantyš a Ing. Jan Záhorka poradce prezidenta AK ČR. Vystoupil zde i europoslanec a předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

"Svůj příspěvek jsem rozdělil do dvou poloh, jednak z pozice poslance Evropského parlamentu a pak jsem také reagoval na některé příspěvky z pohledu předsedy Svazu měst a obcí České republiky.

Je potřeba si uvědomit, že Evropský parlament bude již moci na základě Lisabonské smlouvy o podobě reformy Společné zemědělské politiky (SZP) poprvé spolurozhodovat. V rámci EP bylo zahájeno jednání s Komisí na půdě výboru AGRI (Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova) koncem loňského roku. Teprve na přelomu února a března 2011 by mělo dojít ke zveřejnění návrhu zprávy k předloženému sdělení Komise, a tím i postoje Evropského parlamentu. Na květen 2011 a začátek léta 2011 je potom naplánováno hlasování výboru AGRI a pléna EP. Komise má zveřejnit konkrétní legislativní návrhy změn v SZP na období po roce 2013 též do léta 2011.

Mezi hlavní diskutovaná témata na půdě EP lze zařadit například přímé platby pro farmáře a jejich výpočet, podporu malých a středních podniků včetně navrženého stropu pro velké farmy, omezení byrokracie, rozvíjení a ochranu biodiverzity, což jsou požadavky Zelených. V neposlední řadě je důležitá také konkurence na světových trzích a ochranářské nástroje. V rámci debaty o podobě Společné zemědělské politiky budu vždy prosazovat rovné podmínky pro všechny zemědělce ze všech členských států.

Jako předseda SMO ČR vidím, že je nutné, aby Společná zemědělská politika (SZP) po roce 2013 vedla nejen k posílení konkurenceschopnosti evropského zemědělství a jeho větší tržní orientaci, ale také k celistvému rozvoji venkova a ke kvalitě života obyvatel na venkově. Rozvoj venkova jako horizontální téma nelze vnímat jen jako "přílepek" unijní politiky na podporu zemědělského sektoru. Má-li být rozvoj venkova součástí SZP, musí SZP reflektovat potřeby venkova, kterým dnes čelí mimo zemědělský sektor - řešení zaměstnanosti, dopravní dostupnost, zajištění vzdělávání, turismus, územní rozvoj, environmentální výzvy apod. Jednou z důležitých potřeb obcí na venkově, zejména v zemích EU-12, je dořešení základní infrastruktury. To potvrdila také analýza CEP o potřebách venkovských obcí.

Svaz vítá, že Evropská komise deklaruje ochotu posilovat propojení (soudržnost) mezi politikou rozvoje venkova a jinými politikami EU. Je však nutné zajistit, aby tento výrok nezůstal v rovině proklamace a byl reálně promítnut do mechanismů k čerpání evropských prostředků v členských státech EU a aby byla zajištěna koordinace aktivit na podporu rozvoje venkova z různých EU politik.

Základem je propojení administrativních a implementačních pravidel napříč EU fondy (např. uznatelnost DPH), na něž naváže zjednodušení administrativy a implementačních mechanismů v členských státech EU, včetně České republiky.

Svaz také podporuje, aby SZP byla součástí Společného strategického rámce, do nějž by byly zahrnuty všechny fondy Evropské unie. Zásadně nesouhlasíme s tím, aby prostředky vyčleněné na II. pilíř SZP a na rozvoj venkova v členských státech, včetně ČR, přispívaly na náklady spojené se stimulací zemědělců k využívání pojištění a komerčních nástrojů zmírňujících dopady volatility cen zemědělských komodit na jejich příjmy. Svaz naopak podporuje, aby alokace na II. pilíře SZP (Rozvoj venkova) byly navýšeny. Současný stav, kdy z celkových alokací SZP směřují obcím 4 % a zbytek jde do zemědělství, je nevyvážený. Jako doslova nešťastný krok považuji fakt, že Svaz měst a obcí ČR nebyl přizván k jednáním Ministerstva zemědělství ČR a zástupců zemědělců ve věci pozice k budoucnosti SZP po roce 2013 a nemohl se tak podílet na společném prohlášení. Pozici státu ke Společné zemědělské politice není možné vytvářet bez obcí. Svaz je třeba přizvat ke všem dalším jednáním."

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama