ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2011 15:24:53

Hegerovy dvě miliardy vítáme. Nebudou ale stačit

Hegerovy dvě miliardy vítáme. Nebudou ale stačit

ČSSD vítá, že ministerstvo zdravotnictví po více jak dvou měsících bezradnosti konečně na poslední chvíli realizuje plán, který sociální demokracie vládě po celou dobu nabízí a neustále jej opakuje.

Vládní koalice spolu s ministrem Hegerem zřejmě pochopili, že v celé věci je třeba konat a přestat problém pouze bagatelizovat a prodlužovat nejistotu veřejnosti. Ve světle hrozícího kolapsu zhroucení zdravotní (i akutní!) péče tak začal hledat peníze tam, kde jsme mu to doporučovali. S tím samozřejmě souhlasíme, nicméně jsme přesvědčeni, že dvě miliardy korun nebudou postačovat.

Vzhledem k tomu, že české nemocnice jsou poměrně zadlužené, nebude tato částka stačit ani na pokrytí souhrnného deficitu českých nemocnic. Zároveň nebude dostačující ani novela úhradové vyhlášky, kde by mělo dojít k navýšení na 101 % oproti předchozímu období, avšak podle našich propočtů by na ekonomickou stabilizaci nemocnic bylo potřeba alespoň navýšení na 105 %. Stejně tak platí, že pokud ministr sice novelizuje svou úhradovou vyhlášku, ale zároveň nenařídí pojišťovnám od 1. března zvýšení měsíčních záloh pro nemocnice, nedostane se k platům českých lékařů ani jedna koruna.

Ministr Heger dnes navíc nijak nepředstavil plán, jak budou tyto „nalezené“ peníze rozděleny či podle jakého klíče budou do zdravotnictví distribuovány. Měl by tedy neprodleně představit přesný a jasný plán, který bude garantovat účelnost nabízených peněz.

Pro sociální demokracii je také naprosto nepřijatelné plánované zvyšování poplatků za pobyt v nemocnici z nynějších 60 korun na 100 korun za den s tím, že vládní koalice plánuje tento poplatek vyjmout z ochranného ročního limitu. Toto zdražení tak dopadne především na sociálně nejslabší, důchodce či invalidy, kteří nebudou chráněni platebním limitem. Takový směr politiky v oblasti zdravotnictví považuji za sociálně zcela bezohledný.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama