Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2011 18:43:00

Vyzdvihnout význam pojmu Evropská města kultury

Vyzdvihnout význam pojmu Evropská města kultury

V Evropském parlamentu se rodí Stanovisko ke kulturním a tvůrčím odvětvím, ke kterému se vyjádřil 26. ledna v rámci jednání Regionálního výboru EP také europoslanec Oldřich Vlasák.

Oceňuji přítomnost Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (PPE), která má dané téma na starosti v gesčním výboru pro kulturu. Rád bych poděkoval za spolupráci a zájem poslankyni Smolkové, která je stínovou zpravodajkou za SaD.

Stanovisko vzniklo na základě konzultace s partnery z řad místních a regionálních samospráv, zejména jsme vycházeli ze zprávy Výboru regionů, kde toto téma měla na starosti paní starostka Kováčiková. Využili jsme také odpovědí obcí, měst a regionů uplatněných v rámci konzultace k Zelené knize.

Z hlediska regionálního rozvoje doporučuji za prvé ze strany Evropské komise analyzovat, jaké výsledky dosavadní alokace z evropských fondů do oblasti kultury a tvůrčích odvětví přináší tak, aby bylo možné při debatě priorit tuto oblast náležitě zohlednit jako zdroj možného dalšího růstu.

Za druhé více zapojit soukromý kapitál a podporovat projekty partnerství soukromého a veřejného sektoru v této oblasti tak, aby investice v této oblasti byly dlouhodobě udržitelné a neměli pouze absorbční charakter.

Byl bych také rád, kdybyste podpořili můj postoj k další tvorbě politiky v této oblasti, protože jak víte, Zelená kniha je pouze počátkem politického rozhodovacího procesu. Jsem přesvědčen, že v této oblasti bychom neměli jít cestou rigidní regulace, ale spíše cestou otevřené metody koordinace, na které budou participovat také místní a regionální orgány.

Závěrem mi dovolte avizovat podání několika vlastních doplňujících pozměňovacích návrhů k textu, který leží na stole, protože jak všichni víte, délka předkládaného stanoviska je omezená: První se týká ocenění vzniku iniciativ s názvy Inovační Unie a Digitální agenda pro Evropu a zdůraznění významu informačních a komunikačních technologií pro rozvoj kulturních a tvůrčích odvětví. Právě podpora využívání nových technologií jako je například digitalizace sbírek může výrazně napomoci tomuto sektoru. Druhý návrh se týká vyzdvižení významu Evropská města kultury jako vynikajícího příkladu evropské aktivity, která jednak umožňuje cestou podpory kultury revitalizovat území měst a zvýšit jejich atraktivitu, a současně sdílet příklady dobré praxe mezi členskými státy.

Třetí, poslední pozměňovací návrh, o kterém bych se zde chtěl zmínit, se týká partnerství obcí a měst tzv. twinningu. Zde jsem naopak přesvědčen, že by Evropská komise mohla udělat více a rád bych ji proto vyzval, aby ve spolupráci s asociacemi samospráv hledala cestu, jak dále tento institut rozvíjet. Z vlastní praxe primátora totiž vím, jak velký potenciál pro ekonomickou spolupráci má oblast twinningu, tedy kulturní výměna.

Ing. Oldřich Vlasák, člen VR a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama