ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2011 11:57:47

Obchodní válka končí, banány zlevní

Obchodní válka končí, banány zlevní

Evropský parlament dnes čeká hlasování o dohodě o obchodu s banány, které definitivně ukončí dlouholetý obchodní spor o dovoz banánů mezi EU a americkými státy.

EP získal lisabonskou smlouvou pravomoc schvalovat mezinárodní smlouvy, a tak teprve jeho souhlas znamená definitivní tečku za vleklou banánovou válkou.  Když se EU coby nevětší světový dovozce banánů v roce 1993 rozhodla zvýhodnit přístup na své trhy pro farmáře z Afriky, Karibiku a Tichomoří a na jejich produkty na rozdíl od vývozců ze zemí Latinské Ameriky neuvalila clo, vyvolalo to ostrý nesouhlas latinskoamerických států, které na EU začaly podávat stížnosti u Světového obchodní organizace. Do sporu navíc aktivně vstoupily i Spojené státy, na jejichž území sídlí hlavní distributoři banánů jako je Chiquita či Dole. Dohoda obsahuje postupné snižování dovozních cel na banány pocházející z Latinské Ameriky.

"Dovoz banánů se konečně zrovnoprávní a skončí neodůvodněné zvýhodňování bývalých evropských kolonií", pochvaluje si dohodu europoslanec Jan Březina, podle kterého má řešení kauzy dovozu  banánů prvořadou důležitost i pro ČR. "Banány zaujímají čelní postavení mezi zemědělskými výrobky dováženými do ČR ze zemí mimo EU. Vzhledem k tomu, že banány dovážíme zejména ze zemí Latinské Ameriky, měla by se schválená dohoda promítnout do nižší ceny banánů na pultech našich obchodů. Konkrétně by banány měly postupně zlevnit o 1,5 až 2,5 Kč na kilogram v závislosti na zemi jejich původu", vyzdvihuje přínos dohody o obchodu s banány Březina, podle kterého se dá se očekávat, že po úspěšném završení jednání o banánech přijde na řadu snížení cla i u dalšího tropického ovoce.

Březina zároveň podotýká, že Evropa dosud zvýhodňovaným farmářům z Afriky, Karibiku a Tichomoří zůstává nadále příznivě nakloněna i ti se mohou těšit na podporu ve výši 200 miliónů eur, která jim má pomoct připravit se na tvrdší konkurenční boj. "Dříve nebo později však EU bude muset přijmout fakt, že africké banány kvůli své nižší kvalitě a dražší produkci v konkurenci s těmi latinskoamerickými zkrátka neobstojí", uzavírá Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama