RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2011 19:15:50

Jsme opravdu nafoukanou společností?

Jsme opravdu nafoukanou společností?

nejen ke glose M.Vokurky „Chudá je společnost, neplodní rodiče“ (Mostecký deník, čtvrtek 3. 2. 2011) Kolik má mít chudá matka maximálně dětí, aby to bylo pro stárnoucí, vymírající a nafoukanou českou společnost přijatelné? Je Most přátelský rodině?

Málokterá kauza zřejmě zvedla tolik emocí, vášní, různorodých názorů a diskusí jako osud rodiny Marcely Veverkové a Antonína Berkyho s osmi dětmi a devátým „na cestě“.  Ukázala, několik skutečností a pravd, které, byť nejsou zřejmě jen mosteckou realitou, nelze se jimi chlubit nebo to jejich obecností omlouvat.

Předně se ukázalo, které noviny si zachovávají nezávislost a dokáží i nepříjemné pravdy ukazovat v jejich plné nahotě. Mostecký deník se své role zhošťuje zatím dobře. Dále v diskusi kolem této kauzy na stránkách Mosteckého deníku (nejdříve 24 a pak 7 diskusních vstupů) doslova vyhřezly ty nejxenofobnější názory a nálady lidí. Konfrontace předvolebních slibů a povolební reality jsou dvě nesouměřitelné veličiny. M. Vokurka se oprávněně mimo jiné ptá – proč neexistuje funkční systém sociálního bydlení pro rodiny s dětmi? Proč nezasedala komise prorodinných aktivit? atd. Vždyť např. ve volebním desateru „mosteckých svazáků“, pardon SMM se nabízí dle vzoru SBD Krušnohor - zajistit kvalitní, levné a bezproblémové bydlení. Sociální byty v rozsahu 10 až 20 % bytového fondu byly vždy obsahem volebních programů KSČM, tedy v době kdy je ještě měla. A že nezasedala komise prorodinných aktivit a sociálních služeb či komise další, které by snad mohly a měly ze svého zaměření problém řešit (komise sociální nebo komise sociálně-právní ochrany dětí)? To se příliš nedivím, vždyť, je-li jednání zastupitelstva vtěsnáno do času hluboko pod jednu hodinu, co pak lze čekat od iniciativních a poradních orgánů Rady města a tohoto zastupitelstva. Otázek se nabízí ještě mnohem více, např. ještě poslední - chlubíme se dlouhodobě zpracovaným a doplňovaným Komunitním plánem sociálních služeb, který jsem v minulosti sám častokráte chválil, ale nyní se musím i sebe ptát, zda zachycuje potřeby těch sociálně nejpotřebnějších? V úhlu této kauzy o tom začínám mít pochybnosti.

Musím souhlasit s příspěvkem v uvedené internetové diskusi na stránkách Mosteckého deníku pod hlavičkou „Chápete?“, který jediný je asi normální, resp. přiměřeně reaguje. Že město, resp. jeho vládci udělali gesto gest, že jakoby pomáhají a přitom za oponou rodina dostala neobyvatelný byt - to je výsměch, falešná solidarita nebo co? Radní a město postavilo zákon o obcích na hlavu. Nyní již bez pardonu "mostečtí svazáci" a spol. si mohou gratulovat, pomalu a jistě zde ve městě dávají zelenou „náckovství“ a těm nejhorším lidským vlastnostem, vždyť o čem jiném byla vzpomenutá diskuse a reakce na články a glosy redakce Mosteckého deníku a M. Vokurky?

Stále více jsem přesvědčen o tom, že cesta kupování hlasů za bohatě dotovanou tombolu, která několikanásobně předčí kauzy kupování voličských hlasů v Krupce a jinde za pár stokorun odsouzené nedávným výrokem Ústavního soudu, je amorální a do skutečně demokratické společnosti nepatřící, stejně jako poskytování některých služeb občanům tzv. zdarma. Společnost, její občany je třeba vychovávat, vést k osobní odpovědnosti k sobě, rodině, obci a společnosti. To je povinnost, kterou lze najít v české legislativě, zejména zákonu o obcích, ať již přímo nebo tzv. mezi řádky. Jinak se nám pak může opravdu stát, že budeme nafoukanou společností napořád.

RSDr. Vlastimil Balín, občan Mostu

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama