PhDr. Věra Žežulková

gesce: mediální politika, volby
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2011 20:17:00

Kdo bojuje s korupcí, musí mít ruce čisté

Kdo bojuje s korupcí, musí mít ruce čisté

Komentář vedoucí mediálního úseku ÚV KSČM Věry Žežulkové ke korupčním aférám.

V našem státě stále zažíváme různé velmi podivuhodné věci, které by se v zemích se standardně fungujícím politickým systémem nestaly. Je to zvláštní, že ani po dvaceti letech se u nás obnovený kapitalistický systém ještě nestabilizoval do té míry, aby sám sebe – a také nové vlastníky - chránil před příliš do očí bijící korupcí či zlodějnou. A tak mají prakticky všechny české polistopadové vlády své vlastní větší či menší aféry, po nichž by v mnoha jiných evropských zemích musel následovat okamžitý odchod z funkce. Ne tak u nás. Kdo může, ať jde o pány Grosse, Čunka či další, si snaží „užít“ své vládní křeslo, jak to jen jde – dokud nerozhodnou voliči. A ostatní členové vlády své černé ovce kryjí, bez ohledu na očividnost afér. Asi si říkají: Co kdyby se, nedej bůh, něco našlo i na ně?

To, co se však děje nyní, daleko přesahuje všechny dosavadní aférky. Nová vládní koalice přece vznikla (a částečně byla i zvolena) díky velmi halasně vyhlášenému protikorupčnímu boji. Nové koaliční strany, VV a TOP09, v předvolební kampani lanařily voliče na základě sloganů o dinosaurech a o "nových" a „nezkorumpovaných“ politicích. I nové vedení ODS se před volbami přihlásilo k těmto myšlenkám. Sám premiér při prezentaci nové vlády slíbil, že tato vláda s korupcí zatočí.

A realita? Nejméně několik ministrů a jejich náměstků má už po půl roce zaděláno na své vlastní aféry. Někteří z minulého působení, od vydávání předraženého časopisu VZP, přes podivné zakázky na ministerstvu obrany až po kšeftíky ABL. Ale co, hlavně, že připravili novou protikorupční strategii. Jen k ní jaksi zatím stále nepatří majetková přiznání, bez nichž se policie těžko dopátrá nelegálních příjmů pocházejících z korupce.

Jedním z ministrů, kteří před médii bojovali proti korupci zvláště okázale, byl donedávna ministr Vondra. Sice bylo zajímavé, že mezi podezřelými zakázkami stále odhaluje (z pohledu objemu financí) jen malé mřenky, zatímco ty skutečně velké štiky se mu do hledáčku jaksi zatím nedostaly. Nevadí, aspoň se snaží, usoudí mnozí. Objevil se však jeden problém. Pokud někdo skutečně chce bojovat proti korupci, musí mít sám čisté ruce. A zdá se, se tento požadavek pan ministr zřejmě nenaplňuje. Ani snaha svést vše na podřízené úředníky z něj nemůže sejmout odpovědnost. I pokud by nic o zakázce k českému předsednictví v EU nevěděl, znamenalo by to, že jednal ve své funkci neschopně. Ale byl opravdu tak nevědomý a naivní?

Pokud si otevřeme oficiální webové stránky ministerstva obrany, najdeme tam údaje o současných zaměstnancích i o jejich předchozí praxi. A ejhle! I podle těchto stránek je nyní osobou pověřenou řízením Úřadu dohledu nad akvizicemi na Ministerstvu obrany Mgr. František Nadymáček. A ten (opět i podle těchto webových stránek) v letech 2007 až 2009 pracoval jako právník v oboru rozpočtu a veřejných zakázek v rámci sekce pro přípravu předsednictví ČR v Radě EU, v Útvaru místopředsedy vlády ČR pro evropské záležitosti na Úřadu vlády ČR. Jde zcela evidentně o osobu, která nemohla nevidět například smlouvy s firmou ProMoPro a nemohla nevědět o předražení zakázek, které se dnes přetřásají ve všech médiích. A kdoví, zda se tento právník sám na zpracování smluv nepodílel. Přitom zřejmě patří k okruhu blízkých spolupracovníků pana Vondry. Proč by si ho jinak bral s sebou i na Ministerstvo obrany? Nabízí se i následující závěr: Obvykle, chce-li někdo zamést stopy, má raději lidi, kteří něco vědí, pod dohledem.

Jak se věci skutečně mají, může v tomto i v jiných případech zjistit jen důkladné šetření policie. Jen doufejme, že jí při tom naše současná "protikorupční" vláda nebude házet klacky pod nohy.

Věra ŽEŽULKOVÁ, vedoucí mediálního úseku ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama