Ing. Václav Zemek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2011 19:59:09

Dřevěná kniha legalizuje drancování českých lesů

Dřevěná kniha legalizuje drancování českých lesů

ČSSD zásadně nesouhlasí s rozhodnutím Vlády ČR, která schválila dlouhodobou koncepci hospodaření Lesů ČR, tzv. Dřevěnou knihu.

ČSSD je přesvědčena, že vláda tímto svým rozhodnutím vědomě legalizuje opatření, která mohou vést k nekontrolovatelnému drancování českých lesů. Návrh sociální demokracie na to, aby bylo projednávání této koncepce přerušeno a detailně znovu projednáno s odbornou i širokou veřejností, tak vláda nevzala vůbec v potaz.

Sociální demokracie již před několika týdny upozorňovala na to, že navrhovaná koncepce obsahuje zcela nepřijatelná opatření, mezi které patří například zavedení obřích tendrů,  které jdou na ruku pouze několika velkým dřevařským firmám a zásadně omezují účast menších a drobných podnikatelů. Námitky jsme také vznesly ke snaze o maximalizaci zisku za každou cenu, která může vést k porušení krajinotvorné funkce lesů a k rozporuplnému způsobu prodeje dřeva, který bude plně v režii soukromých firem a který v minulosti kritizoval i NKÚ.  

Vládní koalice i přes tyto otevřené hrozby privatizace a devastace veřejných lesů a přes zásadní odmítavé stanovisko nejsilnější opoziční strany - ČSSD i odborné veřejnosti tento koncept schválila. Ministr zemědělství Ivan Fuksa se tak spolu s celou vládní koalicí vědomě přihlásil a vzal odpovědnost za všechna rizika, na které ČSSD i odborná veřejnost dlouhodobě upozorňovala.Vláda podporou této rizikové koncepce navíc opět dokazuje, že její snaha o transparentnost a proklamovaný boj proti klientelismu jsou jen prázdná slova.

Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama