Ing. Milan Urban

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2011 20:11:00

Ministerstvo zahraničí vědomě poškozuje české exportéry

Ministerstvo zahraničí vědomě poškozuje české exportéry

Krok ministerstva zahraničních věcí, kdy vypovědělo dohodu s ministerstvem průmyslu a obchodu, v jehož důsledku zmizí z českých ambasád tzv. obchodní radové, považuji za krok, který může do budoucna silně poškodit naši pozici na obchodních trzích.

Ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Karla Schwarzenberga již před časem přistoupilo v rámci šetření k rušení celé řady významných zahraničních zastoupení naší země, což jsme také mnohokrát kritizovali. Ve spojení s dnešními informacemi o faktickém zrušení institutu obchodních radů tak resort Karla Schwarzenberga vědomě poškozuje české exportéry.

Je třeba si uvědomit, že světová ekonomika se teprve probouzí k životu po globální hospodářské krizi, a tak lze očekávat vzrůstající potenciál pro mezinárodní obchod. Připomínám rovněž, že česká měna je v posledních týdnech nebývale silná, což českým exportérům také příliš nepomáhá.

Jsem fascinován tím, že k rozvázání dohody zjevně došlo bez dohody s ministerstvem průmyslu a obchodu. Ostatně, to je patrné ze slov ministra Kocourka, který takovému rozhodnutí „nerozumí“. Pokud mezi jednotlivými resorty vlády Petra Nečase nefungují ani elementární pravidla komunikace, je zřejmě něco špatně. Pozastavuji se rovněž nad výroky náměstka ministra zahraničních věcí Tomáše Duba, který řekl, že „nějaké ambasády se zavřely, což nebyl příliš pozitivní signál hlavně směrem do daných států. Takže je výhodnější snížit stavy.“ Na jedené straně tak dává za pravdu naší kritice zavírání ambasád, na druhé straně ale zapomíná odpovědět na důležitou otázku, totiž, zda tedy bude Česká republika obnovovat zrušená zastupitelství? Ze slov pana Duba totiž jasně vyplývá, že rušení ambasád nám spíše uškodilo, nežli pomohlo, a tudíž se podle zásady „pokus-omyl“ snaží ministerstvo zahraničí celou situaci napravit.

Vyzývám zástupce obou dotčených ministerstev – zahraničí a průmyslu a obchodu – aby v nejbližších dnech vyvolali jednání, ze kterých vyplyne jasné řešení. Řešit zahraničně-obchodní politiku bez účasti patřičného ministerstva je stejně hloupé, jako chodit do hospody bez peněz, neboť ani z toho nebudeme mít žádný skutečný požitek. K takovému jednání je třeba rovněž přizvat zástupce exportérů, kteří jsou na podobných politických rozhodnutích závislí.

Milan Urban, stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama