RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2011 15:53:26

Na výkon mandátu za levicovou opozici je třeba vyšší stupeň politické kultury

Na výkon mandátu za levicovou opozici je třeba vyšší stupeň politické kultury

Koaliční poslanci sáhli při jednání o ocenění účastníků protikomunistického odboje k bezprecedentnímu kroku, vystoupení komunistické poslankyně KSČM. Bouři nevole sklidilo i M. Grebeníčka. Nakonec normu poslanci poslali do druhého čtení.

 

 

 

agenturní zpráva: 

 

http://www.novinky.cz/domaci/225009-buseni-do-lavic-provazelo-projednavani-oceneni-tretiho-odboje-ve-snemovne.html

 

Právě na výkon mandátu za levicovou opozici je třeba vyšší stupeň politické kultury

 

Je několik problémů, které vždy spolehlivě vyvolají vřavu jak při jednání PS PČR, tak Senátu. Bylo tomu tak při projednávání permanentně předkládaných návrhů na udělení státních vyznamenání protistátní teroristické skupině bratří Mašínů, dále např. zákonu o Ústavu paměti národa, který, aby prošel alespoň v nějaké podobě, skončil jako zákon o Ústavu pro výzkum totalitních režimů a nyní se tak opakovaně děje při projednávání další verze zákona o ocenění účastníků protikomunistického odboje. Ke všem těmto předlohám jsem ještě jako senátor PČR stihl vystoupit, a to k některým předlohám opakovaně, včetně zákona posledně jmenovaného - ocenění účastníků protikomunistického odboje. Nevím, čím to bylo, ale určitě ne snad pro podporu (ani při jednom hlasování jsem tyto zákony nepodpořil!!!), když jsem mluvil nikdo proti mému vystoupení nebouchal do lavic a masově neopouštěli kolegové jednací síň. Spíše naopak, řekl bych, že bylo tzv. slyšet špendlík spadnout na zem. Bylo to proto, že jsem vystupoval k zákonům smířlivecky, že jsem proti nim důrazně neprotestoval, že jsem šel předkladatelům oportunisticky, jak by snad hodnotili někteří zástupci za KSČM? Včetně nejvyššího představitele KSČM V. Filipa. Ó nikoliv. Každý se má možnost s mými vystoupeními seznámit na webových stránkách Senátu PČR.

Jak to, že když hovoří jiní představitelé KSČM  v PS PČR odcházejí někteří ze sálu, ostatní buší do lavic…nižší politická kultura na pravici ? Asi ano, je to svým způsobem pravda, ale jen částečná. Již delší dobu jsem přesvědčen o tom, že právě na levici musí být politická kultura na mnohem, mnohem vyšší úrovni a měla by se prezentovat i větší mírou pokory k posuzování a řešení problémů vážících se k zejména předlistopadovému období. Vím, že právě s takovým přístupem mají téměř všichni zákonodárci za KSČM značné problémy. Domnívají se totiž, že by mohli být členskou základnou hodnoceni jako oportunisté, jako „kolaboranti“ se současným režimem…, prostě bojí se dalšího kritického známkování, jejichž podstatou je nepochopení významu listopadu 1989 pro samotnou očistu strany nově vzniklé, leč pokračovatelky předlistopadové KSČ.

A tak měli nejen poslanci za pravicové vládní koaliční strany, ale i poslanci za ČSSD díky vystoupení M. Semelové, M. Grebeníčka a dalších důvod buď odejít z jednání schůze PS, bušit do poslaneckých lavic, anebo jako poslanec Jandák k vyjádření svého změněného stanoviska – „dlouho jsem váhal, zda zákon podpořím, po tomto vystoupení pro něj ruku zvednu“.

Vážení poslanci za KSČM, zejména M. Semelová a M. Grebeníčku, ale i další, kdy již pochopíte, že takto nelze prezentovat KSČM, ale ani sebe sama. Jste jako lidé z jiného světa, zaklínáte se marxismem, ale vždyť jste z něj příliš mnoho nepochopili, ideu a její praktické naplnění v jednotlivých etapách vývoje společnosti již vůbec ne. Dokážete lidi od myšlenky i KSČM, která se touto ideou zaštiťuje odrazovat. Nejste schopni s pokorou sklonit hlavu a provést sebereflexi. Vždyť svůj nesouhlas lze vyjádřit způsobem kultivovaným pro 21. století, a to i hlasem proti, ale nedělejte ze sebe šašky a z KSČM stranu do politického šrotu. Vaše odpovědnost by se měla odrážet v tom, že právě na výkon mandátu za levicovou opozici je třeba vyšší stupeň politické kultury.   

 

RSDr. Vlastimil Balín, bývalý senátor PČR za KSČM, Most

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama