Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2011 18:49:24

Obě strany mohou tvrdit, že ustoupily. Vrátíme se do smíru

Obě strany mohou tvrdit, že ustoupily. Vrátíme se do smíru

Ministerstvo bude sledovat stahování výpovědí lékařů. Ve středu by pak vláda měla znovu projednat úpravu tarifních tabulek pro lékaře.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel podepsali společné memorandum. Na znamení smíru si podali ruce, krize ve zdravotnictví tak končí. 3800 protestujících lékařů by tak mělo stáhnout své výpovědi a z nemocnic k 1. březnu neodcházet.

Podle memoranda stoupnou doktorům od března platy o 5000 až 8000 korun a do dvou let se dočkají 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. Budou se také podílet na přípravě zdravotnických reforem.

"Obě strany mohou tvrdit, že ustoupily, vrátíme se do smíru," řekl po podpisu ministr Heger. Věří, že ukončení akce lékaři přijmou a že "se nebudou odehrávat žádná personální dramata". Nyní podle něj všechny čeká práce na zdravotních reformách.

Ministerstvo zdravotnictví bude od pondělka sledovat stav stahování výpovědí v nemocnicích, jež řídí, a od hejtmanů dostane tyto údaje i za jejich nemocnice. "Do středy, kdy vláda bude schvalovat tarifní tabulky, už bude jasné, zda návrat lékařů opravdu je v podstatných číslech, a já jsem přesvědčen, že tomu tak bude," dodal ministr.

Premiér Petr Nečas by pak měl ve středu na zasedání vlády otevřít přerušený bod Změna nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. „Vláda je připravena příští týden podpořit postup pana ministra Hegera a jím dojednané záležitosti, včetně úpravy příslušných tarifů a tabulek, pokud Lékařský odborový klub ukončí protest a vyzve lékaře ke stažení výpovědí," řekl premiér Petr Nečas po středečním jednání vlády.

Tarify by měly stoupnout lékařům v nemocnicích, ústavech a záchranných službách. Stejného navýšení se mají dočkat i lékaři v nemocnicích, které jsou akciovými společnostmi, soukromých nemocnicích či Léčebnách pro dlouhodobě nemocné, kde tarify nejsou - zdravotní pojišťovny pošlou pro každého lékaře peníze i jim.

S přispěním ČTK
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama