RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2011 23:17:33

Stará pravda - důvěřuj, ale prověřuj!

Stará pravda - důvěřuj, ale prověřuj!

Město Most získalo Cenu Ministerstva vnitra ČR za kvalitu ve veřejné správě za rok 2010 - bronzový stupeň - blahopřejeme!

„Proč se ti pořád něco nelíbí, že si nedáš pokoj, stejně se v Mostě nedá nic změnit“, takhle „krutě“ se mě nedávno zeptal jeden z dobrých kamarádů. Nelíbí? Inu sedl jsem a udělal  „inventuru“svých mediálních aktivit. Fakt, příliš žádná sláva pro dění na Mostecku a zejména radní města. Abych udělal nejen tomuto kamarádovi radost, sedl jsem a pozorně začal hledat něco, co by bylo hodno pochvaly či pozitivnějšího zhodnocení. Procházel různé zdroje, pravda pseudochvály někde více než dost, ale až ve středu 9. 2. 2011 jsem na webu MmM konečně narazil na „objektivizovanou“ informaci - Město Most získalo za svůj systém řízení kvality cenu od ministerstva vnitra. Bingo, hurá mám pozitivní téma. Navíc tuto informaci převzal druhý den Mostecký deník na první straně pro svou rubriku Dobrá zpráva.

Čtenářům Mosteckého deníku a zejména návštěvníkům webovek MmM se dostalo informace, že na 7. národní konferenci kvality, která se konala 8. února v Chrudimi, získalo město Most Cenu Ministerstva vnitra ČR za kvalitu ve veřejné správě za rok 2010. Z rukou státního tajemníka a náměstka ministra vnitra pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Františka Vavery převzala ocenění manažerka kvality mosteckého magistrátu Bc. Barbora Jeníčková. Podle stupně náročnosti se udělují dvě ceny za kvalitu: bronzový stupeň za první výsledky při zlepšování kvality poskytovaných služeb a stříbrný stupeň za prokazatelné dosažení dobrých výsledků organizace. Město Most získalo bronzový stupeň za implementaci systému řízení kvality dle normy ISO 9001. Cílem soutěže je podpořit a ocenit úřady a organizace veřejné správy, které se aktivně zabývají zvyšováním kvality své práce. Cena je založena na objektivním ověřování kvality a efektivity fungování veřejné správy spojené s poskytováním kvalitních veřejných služeb organizacemi veřejné správy. Po přečtení jsem zřejmě nejen já jen vydechl - blahopřejeme! Máme to dobrou, úspěšnou a pro nás občany pracující samosprávu, která se přitom ani moc nechlubí, vždyť informovat o takovém úspěchu hned den po jeho dosažení je velice správné a z hlediska mediálních zásad velice profesionální.

Má někdy dost otravná přesnost mi našeptala, to by chtělo tu soutěž, konferenci, etalon kvality či jak to nazvat, lépe popsat, podívat se tzv. do „střev“, aby nám občanům bylo více srozumitelné, co vše je pro nás děláno, za což je statutární město Most oceňováno na tak prestižním třetím, resp. bronzovém místě. Vždyť taková bronzová na olympiádě, mistrovství světa či Evropy nebo i jiné soutěži je hned za místem stříbrným a zlatým, tedy tím nejlepším. Třetí, stejně jako druhý a zejména první, tedy zlatý může být většinou vždy jen jeden a tedy to je sakra ocenění! Proč se vlastně neuděluje zlatá v této soutěži? To bylo další otázka, co mě napadla…. tak hurá do „střev soutěže“.

Udílené dvoustupňové oceňování Ministerstvem vnitra ČR  za kvalitu, je ve své podstatě jakási podpora pro požadovaný, funkční standard místních úřadů i na základě reglementu EU (udělují se stříbrný a bronzový stupeň, zlatý se zřejmě neuděluje proto, že tuto kvalitu může dosahovat toliko samotné ministerstvoJ). Rozdíl mezi bronzovým a stříbrným oceněním je v tom, že držitelé stříbrného ocenění vedle naplněných kritérií onoho standardu navíc předvedli a obhájili nějaký projekt vážící se k dalšímu zvýšení kvality veřejné správy. To, že se předávání těchto ocenění provádí na konferencích, v tomto případě 7. konferenci v Chrudimi, je docela dobrý marketingový tah. Konference je pro její účastníky dobrovolnou, nepovinnou a samozřejmě zpoplatněnou akcí (ta v Chrudimi byla za účastnický poplatek 3 720,- Kč). Trvá několik denní, se školícím i doprovodným „oddechovým“ programem a jeden večer je věnován právě slavnostnímu předání uvedených ocenění. Kvalita veřejné práce statutárního města Most tak nebyla oceněna sama. Na uvedeném bronzovém stupínku stálo dalších 12 obcí a měst. pro srovnání, např. z těch větších „domácí“ Chrudim, Tábor, Prachatice, Otrokovice, ale i ti menší Hlučín, Žamberk, Přeštice. Letovice, Studénka, Říčany, Valašské Klobouky a Černošice. Stříbrný stupeň na téže konferenci obdrželo 10 měst, např. Strakonice, Praha - Libuš, Praha 10, Strakonice, Kopřivnice, Vsetín, Česká Lípa, Litoměřice a dále „bronzoví“ Žamberk a Chrudim, ta dokonce obdržela stříbrný stupeň hned dvakrát.

Zkazil jsem sobě a zřejmě i kamarádovi radost. Proč jsem se do těch „střev“ vlastně vnořil? Mohlo mi být lépe, mohl jsem se plnohodnotně kochat spolu s kvalitou veřejné správy statutárního města Most na, byť „třináctistupňovém“, ale přeci jen bronzovém stupni ocenění práce úředníků statutárního města Mostu. Takto se kochám jen částečně, práce úředníků si ocenění jistě zaslouží,ocenění nebylo za darmo, ale proč opět někdo z vedení mate veřejnost jakousi výlučností a mimořádným výkonem? Škoda, že se nelze kochat bez pachuti velikášství, pýchy ..prostě normálního pokorného výkonu samosprávy a stání správy.

RSDr. Vlastimil Balín, Most

...a více naleznete v časopise INFO OMMO č. 10

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama