RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2011 9:13:19

Vláda ubírá většině, aby mohla přidat nejbohatší menšině

Vláda ubírá většině, aby mohla přidat nejbohatší menšině

Tisková zpráva poslance Parlamentu ČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky k tzv. malé důchodové reformě.

Způsob, jakým vláda, respektive ministr Drábek, podává informace o zhoršení podmínek více než 82 % budoucích důchodců v důsledku tzv. malé důchodové reformy, nepovažuji za žádnou vstřícnost, ale naopak, za projev naprostého cynismu. Dokonce se mi nyní, z odstupu, zdá, že původní informace o větším zhoršení důchodů této skupiny byla vypuštěna účelově, aby se mohlo lidem říci: Podívejte se, jak je vláda vstřícná, jaké velké ústupky udělala, protože vám zhorší podmínky méně, než jste čekali. Na takovém jednání však není vůbec nic sociálního.

Nyní je vidět, co všechno vyvolalo rozhodnutí Ústavního soudu. Celý systém výpočtu důchodů je velmi citlivě vyvážený, a když se mění jeho parametry, tak to zákonitě vyvolává řadu problémů a zakládá nové nespravedlnosti.

Vláda přitom mohla řešit celou situaci jednoduše a především bez jakéhokoli snižování důchodů. Rozhodnutí ÚS ČR totiž česká vláda mohla formálně obejít tím, že by pojistný systém překlopila do zabezpečovacího systému, tak jak to bez problémů funguje např. ve Velké Británii či jak to bylo i u nás do roku 1993. S tím, že pojistné by se vybíralo jako sociální daň a dávky by se vypočítávaly stejně jako dosud.

Tato pravicová vláda však ještě více než její předchůdci raději ubírá většině, aby mohla přidat nejbohatší menšině. Toto neustále omezování sociální solidarity společnosti, omezování již existujících, historicky nabytých práv většiny lidí považujeme za naprosto nepřijatelné.

Miroslav OPÁLKA, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama