Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2011 12:59:25

Lukša (TOP 09): Primátoři preventivně chřestí zbraněmi

Lukša (TOP 09): Primátoři preventivně chřestí zbraněmi

Primátoři Brna, Ostravy a Plzně se nedávno sešli, aby vyjádřili znepokojení nad návrhem nového zákona o rozpočtovém určení daní. Ten stanovuje klíč, podle kterého se přerozdělují daňové výnosy mezi obce.

Vtipné je, že zatím žádný návrh nebyl ani představen, ani předložen. Primátoři však museli preventivně „zachřestit zbraněmi“ v médiích, protože dobře vědí, že jejich města požívají neoprávněných výhod.

 

Nyní se logicky bojí, že by mohli přijít o část svých příjmů. Od roku 2001 se totiž na tato tři města vztahuje speciální vysoký koeficient, který jim zvyšuje daňový příjem na obyvatele o desítky procent více nad menšími městy. Historicky totiž Brno, Ostrava a Plzeň představovaly nejen města, ale zároveň i okresy. Když se zrušily okresní úřady a jejich agenda se přesunula na kraje a obce s rozšířenou působností, „opomněly“ se jim také adekvátně snížit daňové příjmy. V současnosti již neexistuje racionální důvod, proč by měla Plzeň mít neúměrně vyšší příjem na hlavu než České Budějovice, nebo Ostrava ve srovnání s Havířovem či Karvinou.

 

Primátoři se zaklínají, že s nižšími koeficienty nebudou mít na investice a chybět bude i na provozní výdaje. Ale koláč je jen jeden a pokud z něho jeden ujídá, druzí mají o to méně. Prostředky, které zajišťují Brnu, Ostravě a Plzni velkorysé příjmy, chybějí na investice i provoz menším městům a obcím. Není divu, že primátoři již ani nevnímají, že dostávají jakýsi bonus navíc. Za ta léta se hospodaření těchto tří velkých měst vysokým příjmům přizpůsobilo, mohla si dovolit velkorysejší projekty a necítila tak silný tlak na své rozpočty, jako k tomu docházelo u menších měst a obcí.

 

Na výhody se totiž lehce zvyká a snadno se zapomíná na jejich možnou dočasnost. Primátoři proto začali mediální boj za jejich věčné zachování, dokonce preventivně před budoucím návrhem, o jehož přesně podobě zatím příliš nevědí. Tím vlastně přiznali své špatné svědomí a obavy o své neoprávněně vysoké příjmy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama