Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2015 11:29:59

Zastupitelé chtějí jednat o majetkovém vstupu města do českolipské nemocnice

Zastupitelé chtějí jednat o majetkovém vstupu města do českolipské nemocnice

Jasná většina, 22 z 23 přítomných českolipských zastupitelů odhlasovala při svém zasedání 2. září 2015, že Město Česká Lípa má zájem jednat s Libereckým krajem o majetkovém vstupu do akciové společnosti Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.

 

Jasná většina, 22 z 23 přítomných českolipských zastupitelů odhlasovala při svém zasedání 2. září 2015, že Město Česká Lípa má zájem jednat s Libereckým krajem o majetkovém vstupu do akciové společnosti Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.  

 „Město má zájem jednat, ale od Libereckého kraje jsme dlouho očekávali jasnou, konkrétní nabídku, dodnes se tak nestalo, téma nemocnice spíš bylo zneužito k nejasným politickým hrátkám,“ prohlásil místostarosta Juraj Raninec. „K zdejší nemocnici máme kladný a ne chladný vztah, jak nás před časem vinil krajský radní Tulpa“ zdůraznil. Místostarosta Raninec byl na jednání zastupitelstva předkladatelem jednoznačně formulovaného usnesení s několika variantami řešení získání podílu v NsP Česká Lípa. Město by se tak mohlo postarat o to, aby občané dostávali kvalitní péči a v dostatečném rozsahu.

Podle starostky Romany Žatecké se město snaží reálně a seriózně posoudit své možnosti.

„Myslím si, že v případě našich návrhů nejde o vyhozené peníze, o ty by se jednalo tehdy, pokud bychom kývli na symbolický, desetiprocentní akciový podíl,“ řekla starostka Žatecká.

„Minorita je k ničemu, nic nebo všechno,“ sdělil svůj názor dlouholetý zastupitel, radní a bývalý senátor Karel Tejnora.

V českolipské nemocnici je jediným vlastníkem Liberecký kraj, drží 100% akcií, které v minulosti získal bezplatným převodem od státu.

Zastupitelé České Lípy tak nyní, po dosavadních bezobsažných nabídkách krajských politiků v záležitosti nemocnice, zformulovali a přijali tři přesně definované nabídky.

První variantou je odkup 100% akcií společnosti Městem Česká Lípa za cenu 100 mil. korun, přičemž kupní cena bude splacena ve splátkách takto: 50 mil. Kč po převodu 100% akcií na město do 31. 1. 2016 a 50 mil. Kč do 31. 1. 2017. Druhou možností by podle zastupitelů mohl být odkup 45% akcí za cenu 50 mil. Kč, pokud zároveň Liberecký kraj rozhodne o navýšení základního kapitálu společnosti o 50 milionů korun a upisovatelem všech těchto nově emitovaných akcií bude Město Česká Lípa. Třetí variantů řešení je pro českolipské zastupitele odkup 100% akcií společnosti městem za cenu 100 milionů korun, přičemž kupní cena bude splacena ve splátkách následovně: 50 mil. Kč po převodu 100% akcií na město do 31. 1. 2016 a 50 mil. Kč do 31. 1. 2017. Zároveň se město zaváže navýšit základní kapitál společnosti a upsat všechny nově emitované akcie společnosti takto: v letech 2016 až 2020 zvýšit základní kapitál každý rok o minimálně 20 milionů korun a upsat všechny nově emitované akcie.


Otázkou majetkového vstupu do českolipské nemocnice se zabývá pracovní skupina, složená výhradně ze členů městského zastupitelstva. Na nedávném jednání, kterého se zúčastnili i zástupci akciové společnosti NsP Česká Lípa a Libereckého kraje ovšem zaznělo, že Liberecký kraj v České Lípě zastavil všechny majetkové převody. Zastupitelé České Lípy se zároveň dověděli, že za nabízené parcely by již NsP chtěla více peněz. „Očekáváme, že kraj majetkové převody zastaví do případného majetkového vstupu města do nemocnice, tak jak slíbil,“ uvedla starostka Žatecká. Také místostarosta Raninec doufá, že se Liberecký kraj bude chovat jako řádný hospodář: „A nebude s námi jednat o majetkovém vstupu a zároveň majetek společnosti rozprodávat,“ dodal.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama