Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2011 11:57:41

Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoliv, bude to ku prospěchu ČR

Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoliv, bude to ku prospěchu ČR

Senátoři podali ústavní stížnost na zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

K Ústavnímu soudu podávají senátoři stížnost na znění zákona č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů. „K podání ústavní stížnosti nás vede obava, že Česká republika může v důsledku přijatého zákona čelit velkému počtu arbitráží a neodhadnutelným finančním náhradám. Na Ústavním soudu bude posoudit, zda jsou naše obavy zbytečné, či nikoliv," uvedl jeden z iniciátorů stížnosti senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). „Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoliv, bude to ku prospěchu České republiky. Pokud shledá dotčený zákon plně v souladu s ústavním pořádkem, bude to významný argument při případných arbitrážích. V opačném případě zabrání tomu, aby český daňový poplatník platil za chyby zákonodárců. Jeden Diag Human je myslím dostatečným varováním," doplnil Jiří Čunek.

Autoři ústavní stížnosti upozorňují především na problémová ustanovení týkající se odvodů, povolenek a zrušení daňových prázdnin.

Odvody: Neobvyklá legislativní technika má ten následek, že zákon v novelizovaném znění současně zachovává původní zákonné garance výkupní ceny, tedy zcela určitou návratnost investice výrobce (ustanovení Hlavy II. nebylo jakkoli dotčeno), ale současně jiným zásahem garantovanou cenu snižuje o výši odvodu dle Hlavy III. zákona. Obě tyto části zákona v současném znění jsou podle senátorů v nepřekonatelném rozporu.

Povolenky: Novela uzákoňuje i daňový režim bezúplatných povolenek, jejichž poskytnutí je zpětně prohlášeno za dar, a tím včleněno do režimu daně darovací, přičemž základem daně je tržní cena povolenky, pro jejíž stanovení zákon neposkytuje jediné věcné kriterium a k jejímuž stanovení se stanoví působnost exekutivě.

Zrušení daňových prázdnin: Do účinnosti napadené novely zákona o dani z příjmu bylo účinné osvobození od daně příjmy z provozů výrobců energie z obnovitelných zdrojů po dobu pěti let.

„Podle názoru právních expertů jsou povolenky přímo učebnicovým příkladem pravé retroaktivity právních norem v daňové oblasti. Za zvláště závažné z hlediska zákona považujeme zasažení do oprávněného očekávání adresátů zákona, vůči nimž byla uzákoněna masivní změna regulace jejich podnikání kvapně, bez náležitého projednání a téměř jednorázově, bez jakékoli rozumné legisvakance," vysvětlil senátor Čunek.

„Obáváme se proto, že retroaktivní ustanovení zákona mohou způsobit, že Česká republika bude považována za podnikatelsky nejisté prostředí. To může způsobit nejen úbytek zájmu investorů, ale také snížení ratingu naší země se všemi ekonomickými důsledky," uzavřel Jiří Čunek.

Martin Horálek
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama