MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2015 14:56:40

Vít Kaňkovský na Žďársku - návštěva sociálních služeb i Muzea nové generace

Vít Kaňkovský na Žďársku - návštěva sociálních služeb i Muzea nové generace

Vít Kaňkovský na Žďársku - návštěva sociálních služeb Charity i interaktivního Muzea nové generace.

Pátek 11. září věnoval poslanec Kaňkovský návštěvě Žďárska, kde se seznámil s náplní činností denního stacionáře v Bystřici nad Pernštejnem a nízkoprahového zařízení ve Žďáru nad Sázavou. Ve Žďáře se Vít Kaňkovský také zúčastnil části programu ministra kultury Daniela Hermana a poslanecký den zakončil  na radnici v Netíně.

Celodenní návštěvu na Žďársku zahájil Vít Kaňkovský v denním stacionáři ROSA v Bystřici nad Pernštejnem, který se věnuje osobám s mentálním a kombinovaným postižením. Ve stacionáři ho přivítala ředitelka žďárské Oblastní Charity Jana Zelená a vedoucí denního stacionáře Petra Königová, za jejichž doprovodu si poslanec prohlédl jednotlivé tematické místnosti a také se seznámil s aktivitami, které zařízení poskytuje: „Jsem velmi mile překvapen zařízením a uspořádáním denního stacionáře, který nabízí svým klientům širokou škálu aktivit, které přispívají větší možné míře jejich samostatnosti a začlenění do běžného života. I to nejlepší vybavení by však bylo málo, kdyby zde nebylo cítit obrovské nasazení, obětavost a velká vnímavost pro klienty ze strany personálu. A toto zde sálá na každém kroku“ řekl Vít Kaňkovský.

Příjemná atmosféra, která ve stacionáři panuje, a spokojenost klientů se odrazily i v následném setkání Víta Kaňkovského s klienty. „Z jejich nadšení, s jakým mi vyprávěli o zážitcích a aktivitách, které pro ně připravují zaměstnanci, je patrné, že zde tráví čas rádi. Jistě je toto také jednou z odměn pro zaměstnance za jejich nelehkou práci. A plně chápu zvolené motto stacionáře: „Nejvřelejší poděkování za Boží dary spočívá v tom, že je předáváme dál“, ve kterém se - dle toho, co jsem měl možnost vidět na vlastní oči - odráží to, že zaměstnanci svoji práci berou jako poslání a vykonávají jí s velkou dávkou empatie,“ uvedl poslanec Kaňkovský. Ředitelka Charita Jana Zelená také během návštěvy vyzdvihla přístup a podporu vedení města Bystřice dennímu stacionáři. 

 

Další kroky poslance následovaly do Žďáru nad Sázavou, kde ho ředitelka Charity Jana Zelená a zaměstnankyně nízkoprahového zařízení Ponorka informovaly o současné nabídce služeb. Toto zařízení spolupracuje s dětmi a mládeží, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci, poskytují jim zde také zázemí, pomoc a podporu. Poslanec Kaňkovský se mimo jiné zajímal o závislosti na drogách dospívajících ve Žďáru, které se ve městě bohužel ve větší míře vyskytují také, stejně tak jako v ostatních větších měst.

Následně se Vít Kaňkovský připojil spolu se senátorem Františkem Bradáčem a místostarostou Žďáru nad Sázavou Josefem Klementem a dalšími k ministru kultury Danielu Hermanovi, který slavnostně otevřel a převzal osobní záštitu nad Muzeem nové generace ve žďárském zámku. V nově otevřeném muzeu je přivítal majitel Constantin Kinský společně s duem autorů výstavy architektů Bronislavem Stratilem aGillesem Couratem. „Podobná interaktivní výstava je na Vysočině ojedinělá a vlastně ani v Evropě není podobná forma prezentace běžná.  Víme, že například mezi mládeží návštěvy muzeí nehrají prim, ale jsem přesvědčený, že výstava v této podobě, kdy se informace získávají prostřednictvím zapojení většiny smyslů, dokáže zaujmout i ty, kteří se dosud obávali výstav z přesvědčení, že by se nudili,“ sdělil Vít Kaňkovský po prohlídce.

Po společném obědě si také prohlédli poutní kostel na Zelené hoře, který se navrátil církvi a v současnosti zde pokračují rozsáhlé restaurátorské práce.

Při zpáteční cestě se poslanec Kaňkovský zastavil na plánované návštěvě radnice v Netíně, kde společně se starostkou obce Pavlou Krejzlovou diskutovali o rozvoji obce, aktuálních problémech v oblasti dopravní obslužnosti a dalších. Paní starostka při tomto jednání vyzdvihla spolupráci místních spolků s vedení obce na společenských akcích a ocenila pospolitost místních spoluobčanů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama