ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2015 15:32:17

Středočeský kraj si chce přerovský zámek od ČRo pronajmout

Středočeský kraj si chce přerovský zámek od ČRo pronajmout

Středočeský kraj se nevzdal představy rozšířit objekty Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem o místní zámek.

Poté, co vlastník objektu Český rozhlas zrušil výběrové řízení na prodej zámku, navrhuje kraj uzavřít smlouvu na jeho dlouhodobý pronájem. Záměr odsouhlasila Rada Středočeského kraje v pondělí 14. září.

„Základní podmínkou pronájmu by byla jeho doba, a to 50 let. Kraj hodlá prostory zámku využít k rozšíření expozice Polabského národopisného muzea, jako konferenční a reprezentační prostory a na pořádání kulturních akcí. Představa výše ročního nájmu je jeden milion korun. Na podmínkách pronájmu jsme předběžně domluvili s generálním ředitelem ČRo Petrem Duhanem 20. srpna,“ uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Středočeský kraj usiluje o získání zámku v Přerově nad Labem od roku 2009. V sousedství zámku je skanzen lidových staveb a vizí kraje je oba areály propojit, aby tak vznikl v Evropě jedinečný komplex typu „v zámku a v podzámčí“. Zámek byl po staletí součástí brandýského panství. Sídlila na něm vrchnostenská správa a čas od času některý z příslušníků vládnoucího habsburského rodu. Jeden z nich, princ Ludvík Salvátor Toskánský, sehrál významnou roli při vzniku nejstaršího muzea v přírodě ve střední Evropě – tím je právě dnešní Polabské národopisné muzeum. V zámku by měla být mimo jiné právě expozice věnovaná princi Salvátoru Toskánskému, ale i další, například o historickém vývoji Polabí. Zámek by měl být zároveň využíván i pro krátkodobé výstavy a kulturní akce také ve spolupráci a pro potřeby ČRo. Kraj chce při pořádání kulturních akcí v zámku rovněž úzce spolupracovat s nedalekou Lysou nad Labem.

Pokud se kraji podaří s ČRo uzavřít nájemní smlouvu na zámek, ten by pak čekala rekonstrukce a úprava pro potřeby muzea, které by měly stát do 50 milionů korun. „Úhrada nákladů rekonstrukce by se prováděla formou zápočtu vůči nájemnému. V rámci nájmu by se také Českému rozhlasu umožnilo využít zámek bezplatně k pořádání každoroční konference, působit na veřejnost v rámci činnosti Polabského národopisného muzea a účastnit se na jeho programu,“ dodal hejtman Miloš Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama