Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2015 13:01:31

Závany odpudivého zápachu obtěžovaly obyvatele České Lípy

Závany odpudivého zápachu obtěžovaly obyvatele České Lípy

Intenzivní zápach z hnojení polí obtěžoval v posledních dnech obyvatele České Lípy a okolí. Lidé volali na úřady a protestovali. Kontrolu správného použití „kejdy“ dle zákona o hnojivech provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který n

 

Intenzivní zápach z hnojení polí obtěžoval v posledních dnech obyvatele České Lípy a okolí. Lidé volali na úřady a protestovali. Kontrolu správného použití „kejdy“ dle zákona o hnojivech provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který nezjistil na Českolipsku žádné porušení zákona. Úředníci města mají jen omezené možnosti, protože zákon o ochraně ovzduší tuto problematiku neřeší, ale prověřují každé oznámení, hlášení, žádají státní zkušební ústav a další orgány o opakovaný dohled a spolupráci.

 „Chápu, že je někdy nutné pole pohnojit, když jsou dodržena pravidla, pak je to legální, ale aby tím byla snižována kvalita života lidí v okruhu pomalu dvaceti kilometrů, jak tomu nyní bylo v našem městě, tak to pokládám za bezohledné,“ prohlásila starostka města Romana Žatecká.

Podle zjištění úředníků, kteří prověřovali případy, kdy se veřejnost obracela na tísňovou linku městské policie a žádala o pomoc, se jednalo o zápach způsobený právě manipulací se statkovými hnojivy. „Laicky řečeno, zemědělci v rámci svého hospodaření pohnojili pole kejdou, což je v souladu se zákonem. Jejich povinností pak ale je, aby takto ošetřené polnosti do 48 hodin zaorali a tím zamezili nepříjemnému zápachu,“ vysvětlila Růžena Konvalinová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v České Lípě.

Jak zdůraznila, nejen v těchto dnech, ale kdykoliv pokud venkovní ovzduší zamořuje zápach, který člověka svojí intenzitou obtěžuje, je nejjednodušší kontaktovat tísňovou linku českolipské městské policie (156). „Ta s vámi sepíše úřední záznam a podnět postoupí odboru životního prostředí na Městského úřadu, který ve spolupráci s dalšími orgány záležitost prověří a zajistí případnou nápravu, pokud původce zápachu svým jednáním porušuje zákon na ochranu ovzduší, přírody a případně další zákony,“ řekla Konvalinová. 

Kejda je velmi významným zdrojem rostlinných živin, při správné aplikaci zvyšuje půdní úrodnost. Kejda je používána jako hnojivo na pole, louky a pastviny. Je  považována za vysoce kvalitní statkové hnojivo a lze ji použít na posklizňové zbytky před zaoráním. Je aplikována na povrch nebo přímo do země. Použití kejdy k hnojení je zakázáno v období od 15. listopadu až do konce ledna nebo sněhem pokrytou nebo zamrzlou půdu. Použití kejdy s sebou nese možné účinky na životní prostředí. Pokud je kejda aplikována nadbytečně, v nevhodné období, je zde riziko splavování živin do hlubších vrstev půdy a také do podzemních a povrchových vod.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama