Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2015 18:07:16

Jablonecký náměstek Pleticha ztratil důvěru kvůli vazbám na firmu Ventax

Jablonecký náměstek Pleticha ztratil důvěru kvůli vazbám na firmu Ventax

Hnutí ANO v Jablonci nad Nisou ho vyzvalo k vyvození politické odpovědnosti

Veřejné zakázky od jabloneckého magistrátu získává i firma, která figuruje v „deníčku“ bývalého europoslance a krajského radního Roberta Duška. Proč se nad tím pozastavuji? Jde totiž o firmu, která má zřejmě už ve zvyku generovat vícenáklady. Jde o firmu, ve které figuruje jako spolumajitel Andrej Grega, o kterém se v „deníčku“ pana Duška rovněž píše a který už kvůli tomu musel vypovídat na policii. Pan Andrej Grega je členem ČSSD a působí rovněž jako poslanecký asistent sociálnědemokratického poslance a jabloneckého náměstka pro rozvoj města Lukáše Pletichy.

V gesci pana náměstka Pletichy jsou mimo jiné stavební veřejné zakázky, na kterých pod ním pracuje i Otakar Kypta, rovněž člen ČSSD, který prý kdysi s panem Andrejem Gregou nakupoval černé duše – nové členy ČSSD a měli z toho problém. Je to stejný pan Kypta, který údajně kvůli oční vadě špatně přečetl cenovou nabídku jedné z firem, která nakonec vyhrála veřejnou zakázku na stavbu azylového domu v Jablonci nad Nisou. V zadávací dokumentaci se pak objevily chyby, které následně cenu za tuto zakázku navýšily. Celý tento příběh je o jedné jediné firmě, a to stavební firmě Ventax.

Hnutí ANO už několikrát upozornilo na to, že jsou výše uvedené vazby minimálně kontroverzní. A pan náměstek Pleticha zatím neuděl nic, aby tyto pochybnosti rozptýlil. Záznamy z „deníčku“ pana Duška byly už jen poslední kapkou, kostičkou do skládačky. Pochybnosti dnes nemá pouze jablonecké Hnutí ANO, ale také občanské sdružení Oživení a Policie ČR, která kauzu pana Duška vyšetřuje. Pouze regionální média nám poněkud spí, zřejmě máme v kraji zajímavější a hlavně méně náročná témata. Na posledním jednání zastupitelstva města Jablonec nad Nisou 17. září jsem vyzvala pana náměstka Pletichu k vyvození politické odpovědnosti.

Říká se, že náhoda je blbec. Ctím presumpci neviny a nedovolím si stoprocentně tvrdit, že se před zraky či dokonce za spolupráce pana náměstka Pletichy děje na jabloneckém magistrátu něco nekalého. To mi ani nepřísluší, to je věc orgánů činných v trestním řízení. Pokud zde ale panuje z výše uvedených důvodů nedůvěra, podezření, že se nenakládá s veřejnými prostředky tak, jak by mělo, musela jsem jako zastupitelka něco udělat.  Jako reakce by stačilo vysvětlení, ale bez arogance, jakou nám pan náměstek Pleticha bohužel často předvádí. Stačilo by udělat takové personální kroky, které by zbavily pana náměstka stínu pochybností. Za ideální ale považuji, aby se alespoň dočasně zbavil svých funkcí ve vedení města, dokud nebude kauza pana Duška uzavřena a nebudeme znát její výsledky. Kdo nám teď zaručí, že se rychle nezačnou věci zametat pod koberec, skartovat dokumenty a měnit rozhodnutí?

 Jana Pastuchová

PS: Pokud by to nebylo jasné (jako panu náměstkovi Pletichovi), pod pojmem „vedení města“ si prosím představte vedení, tj. primátora a jeho náměstky, a v širším slova smyslu celou radu města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama