ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2015 18:02:00

Kreativní živnostníci postrádají podporu

Kreativní živnostníci postrádají podporu

Vláda schválila tento týden materiál předkládaný Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) týkající se podpory realizace projektů výroby v tak zvaných high technologiích.

Ty realizují výrobu nebo produkty zpravidla na trhu ještě nezavedené a z uvedeného důvodu nemají naději na získání úvěrů od komerčních bank.

Osobně jsem překvapen, že materiál do Vlády předložilo MPO (velká pochvala za iniciativu) a ne místopředseda vlády pro vědu výzkum a inovace. NIF má překlenout a vyplnit právě tuto mezeru v podpoře podnikatelů a menších firem, které mají připravené zajímavé, ale do určité míry rizikové projekty, které nejsou již v praxi ověřené, ale mohou mít daleko větší přínos v budoucnu vysokou přidanou hodnotou.

Česká republika právě díky konzervativnímu přístupu komerčních bank a neexistenci podpory rizikových výrob a technologií je hluboko pod průměrem Evropské unie v podpoře a rozvoji podnikání právě v oblasti high technologií.

Projekt NIF počítá s tím, že po prvotní podpoře projektů a začínajících malých firem bude již NIF samofinancovatelný tím, že se budou z úspěšně realizovaných projektů navracet poskytnuté prostředky zpět do fondů založených v rámci NIF.

Obecně mohu konstatovat, že myšlenka a schválený projekt NIF může být velkým přínosem a impulsem podpory zejména pro realizaci nových technologií a výrob s vysokou přidanou hodnotou.

Je škoda, že se iniciativa MPO a vlády začíná realizovat až v roce 2015 a ne třeba již před 10 lety, nemuselo by dojít k tak velkému propadu oproti EU a světu.

V oblasti podpory podnikání začínajících podnikatelů fungují podnikatelské inkubátory, bohužel je zpravidla využívají více firmy již zavedené nebo se zavedenými technologiemi či dokonce firmy či podnikatelé na pokraji insolvenčního řízení.

Noví a kreativní živnostníci a podnikatelé v inovačních technologiích postrádají podporu, kterou nyní poskytne NIF. Co říci závěrem? Držím palce a přeji úspěšné prosazení a trvání NIF.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama