ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2011 10:01:57

Plynárenství a eletroenergetický trh je liberalizován Problém bude teplárenství

Plynárenství a eletroenergetický trh je liberalizován Problém bude teplárenství

Plynárenský a elektroenergetický trh byl plně liberalizován, ale v budoucnu očekávám problém v teplárenství. Ceny hnědého uhlí – hlavní výrobní suroviny – neustále stoupají a ceny z jiných zdrojů by několikanásobně převýšily tuto současnou cenu

Nejpalčivější otázky z oblasti vývoje energetiky v České republice a EU se pokusili zodpovědět účastníci včerejší EURO konference. Mezi nimi byl i David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků. Ten označil za možný problém v tomto odvětví teplárenství.

 

Podle Šeicha je potřeba efektivněji hospodařit, zateplovat budovy či podporovat energetickou efektivitu. „Plynárenský a elektroenergetický trh byl plně liberalizován, ale v budoucnu očekávám problém v teplárenství. Ceny hnědého uhlí – hlavní výrobní suroviny – neustále stoupají a ceny z jiných zdrojů by několikanásobně převýšily tuto současnou cenu.“

 

Zapomínat by se proto nemělo na význam biomasy. V roce 2010 tvořil dle aktuálních údajů MPO podíl biomasy na celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů 1,7%. Výstavba zdroje netrvá několik měsíců jako v případě fotovoltaických elektráren, ale několik let. Výkupní ceny jsou také méně zajímavé, jelikož se oproti solární energii pohybují na polovině. „Výroba elektřiny z biomasy je však alternativou pro výrobce tepla, kteří hledají cestu, jak se vypořádat s těžebními limity. Proto je zapotřebí analyzovat celkový ekonomický přínos podpory, aby nedošlo k situaci jako v Německu, kde suma daní za elektřinu převýšila samotnou cenu silové elektřiny,“ vysvětluje Šeich.

 

Stabilizování trhu v oblasti energií je dalším klíčovým krokem důležitým pro podnikatele. „Stát by neměl dělat nepředvídatelné návrhy. Podnikatelé pak nemají dostatečný prostor, aby se přizpůsobili. Měla by se co nejdříve schválit energetická koncepce, ať podnikatelský sektor ví, co stát v energetice plánuje,“ dodává Šeich. Podle něj se ale důležitost energetické koncepce netýká jen České republiky. I Evropská unie by měla koordinovat energetickou koncepci členských států. „Někteří se tváří jako samostatné jednotky, ale měli bychom apelovat na energetickou nezávislost, abychom se nedostali do pasti jako se nám to už v minulosti několikrát  stalo.“ Propojování energetických soustav EU je důležitou součástí společné evropské politiky, vedoucí k posilnění nezávislosti na dodávkách z méně stabilních oblastí. Připravovaný plynovod GAZELA (SRN) či plánované propojení s polskou stranou u Českého Těšína jsou tomu příkladem. „Unie malých a středních podniků maximálně podporuje konkurenci na trhu s energiemi, budování nových zdrojů a zvyšování propojování evropských trhů, propojení s Německem funguje, vylepšit by se mohlo na straně s Polskem,“ dodává Šeich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama