RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2011 12:14:01

V Česku se chystají asociální zákony

V Česku se chystají asociální zákony

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy stínové vlády KSČM k sociální strategii Miroslava Opálky ke škrtům v neprospěch zdravotně postižených.

KSČM projevuje plnou podporu všem organizacím zdravotně postižených spoluobčanů i jednotlivcům při jejich vyjádření nespokojenosti s chystanými změnami – novelami zákonů, které se necitlivě až diskriminačně dotýkají nemalé skupiny našich spoluobčanů.
 
Vnímáme nedůvěru Národní rady zdravotně postižených k ujištěním ministra práce a sociálních věcí, že jde jen o zefektivnění, zjednodušení a snížení administrativních nákladů jako projev minulých zkušenosti a potřebné ostražitosti. Je tedy na místě zvednou hlas včas, dokud ještě nebylo v koalici definitivně rozhodnuto.
 
Jestliže se pravicová vláda chystá snížit podporu postiženým o avizovanou polovinu (z 3,2 na 1,6 mld. Kč), pak nelze hovořit o zefektivnění systému, ale o pokračujícím škrtání dávek pro potřebné. Oproti tomu, zvyšování příjmů vysokopříjmových skupin občanů se dále upevňuje. V České republice tak pod rouškou „potřebných“ úspor, cestou různých reforem dochází k omezování solidárních přerozdělovacích procesů a k přijímání asociálních zákonů.
 
Poslanecký klub KSČM chystané změny v zákonech o sociálních službách, o státní sociální podpoře, o hmotné nouzi či v zákoně o zaměstnanosti, tak jak jsou dnes předloženy do připomínkového řízení, nemůže podpořit.
 
KSČM vyzývá nejen handicapované, ale širokou veřejnost, aby se k protestům připojili a bránili tak společně zbylé principy sociálního státu. Je třeba vystupovat společně, jednotně. Roztříštěné protesty jednotlivých skupin neukazují reálnou nespokojenost uvnitř celé společnosti.

Miroslav OPÁLKA, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama