Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2015 10:49:20

Za pořízení změn územního plánu zaplatí jejich navrhovatelé

Za pořízení změn územního plánu zaplatí jejich navrhovatelé

Zastupitelé České Lípy schválili jednotný postup vůči všem žadatelům o změny územního plánu při řešení úhrady za jejich pořízení.

 

Zastupitelé České Lípy schválili jednotný postup vůči všem žadatelům o změny územního plánu při řešení úhrady za jejich pořízení.

Zastupitelé v České Lípě hledali cest, jak přistoupit k úhradě nákladů vynakládaných na provedení takových změn schváleného územního plánu, které jsou pořizovány na základě žádostí jednotlivých navrhovatelů a jsou vyvolány jejich výhradní potřebou. Zákon totiž městu jako pořizovateli změn územně plánovací dokumentace umožňuje, aby úhradu takových nákladů přeneslo na jednotlivé žadatele.

„V současné době je již navrhováno několik změn nového územního plánu a žádná obecná pravidla k zajištění financování těchto změn dosud městem přijaty nebyla,“ uvedl předkladatel návrhu Juraj Raninec, místostarosta České Lípy. „Rádi bychom od počátku pořizování změn územního plánu měli systém, který je srozumitelný a spravedlivý ke všem žadatelům tak, aby všichni měli jasnou představu, co je v případě podání žádosti o pořízení změny územního plánu čeká,“ dodal.

Pravidla, která připravil odbor rozvoje, majetku a investic ve spolupráci se stavebním úřadem, obsahují jednoduchý popis metody výpočtu částky, kterou jednotliví navrhovatelé uhradí městu Česká Lípa za pořízení příslušné změny územního plánu, přičemž závazek uhradit vynaložené náklady bude podmínkou pro zahájení pořizování každé takové změny územního plánu.

„Metoda pro rozúčtování nákladů za projektové a administrativní zpracování jednotlivých žádostí je srozumitelná, sjednocuje postup úřadu vůči všem případným žadatelům,“ komentovala vedoucí odboru rozvoje, majetku a investic Jolana Nebřenská. Jak upřesnila, schválená metoda výpočtu výše úhrady za jednotlivé navrhované změny územního plánu vychází z principu dvou základních složek celkové úhrady. První složkou je pevná částka ve výši pět tisíc korun na každou jednotlivou změnu územního plánu. Druhá složka potom odráží rozsah navrhované změny v ploše území ve vazbě na celkovou cenu projekčních a dalších nákladů na samotné pořízení změny územního plánu. Proto je vyjádřena součinem velikosti plochy dotčené navrhovanou změnou a jednotkovou cenou za pořízení navrhované změny územního plánu v ploše jednoho metru čtverečního. Cena za pořízení navrhované změny územního plánu potom vždy vychází ze skutečné ceny projekčních prací, která vyplyne vždy z výběrového řízení na zpracovatele konkrétní změny.

„Změn vyvolaných potřebou samotného města Česká Lípa se pravidla netýkají, náklady na pořízení takových změn zcela pochopitelně nese jako iniciátor změny v celém rozsahu město Česká Lípa,“ řekl Raninec.

V České Lípě byl nový územní plán města přijat na podzim roku 2014. Radnice aktuálně již registruje čtyři žádosti o jeho změnu od soukromých subjektů. Sama pak připravuje dva vlastní návrhy na změnu územního plánu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama