ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2015 17:11:23

Ministryně školství Valachová se zajímala o problémy škol na Mladoboles

Ministryně školství Valachová se zajímala o problémy škol na Mladoboles

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) navštívila ve středu 21. října na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) Mladou Boleslav, aby se seznámila s problémy, které školy a jejich ředitele v mladoboleslavském regionu trápí.

Doprovázeli ji náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milan Němec a náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (oba ČSSD).

Ministryně Valachová si prohlédla budovu Střední průmyslové školy v Havlíčkově ulici, což je památkově chráněný objekt z roku 1927, jedna z nejstarších průmyslovek v celé republice. Dílo architekta Jiřího Kroha nutně potřebuje peníze na rozsáhlou rekonstrukci a vybavení dílen nové, modernější stroje. Podle ministryně Valachové by škola přinejmenším na dovybavení učeben mohla dostat státní, případně evropskou dotaci.

Setkala se tu také s řediteli škol na Mladoboleslavsku, jimž vysvětlovala chystané novinky v oblasti financování škol, platových žebříčků pedagogů i v silnější podpoře škol při začleňování dětí ze speciálních škol do běžných základních škol. „Státní rozpočet pro příští rok počítá s navýšením finančních prostředků na platy pedagogů, jak na tarifní, tak i na nenárokové složky platů. Chci v tomto směru apelovat na hejtmany a podepsat s nimi a se sdružením místních samospráv a měst a obcí memorandum, kterým se zaváží využívat určené prostředky právě na obě platové složky. Učitelé jsou oprávněně rozhořčeni, že jim stát slibuje zvýšit příjmy, ale oni pak na výplatních páskách nenajdou víc, protože co se jim přidá na tarifu, je jim ubráno v nenárokové složce,“ poznamenala ministryně. Všechny chystané změny navíc hodlá ministerstvo v nejbližší době zveřejnit na webových stránkách s možností okomentovat je lidmi z praxe.

Náměstek pro oblast školství Milan Němec ocenil, že se ministryně zajímá o názory vedení škol a dělá maximum pro zlepšení jejich informovanosti. „Domnívám se, že hlavním problémem chystaných změn je právě to, že o nich ředitelé škol mají zatím jen velmi málo informací. Vítám proto i příslib paní ministryně, že se zúčastní příštího jednání školské komise Asociace krajů ČR, která se problémy krajských škol pravidelně zabývá,“ uvedl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama