Bc. Zuzana Kailová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2015 18:43:22

K zákonu o prodejní době

K zákonu o prodejní době

Na schůzi Poslanecké sněmovny se dostal dlouho diskutovaný návrh návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, kterou navrhli naši kolegové ze Senátu.

Obsahem tohoto návrhu je omezení prodejní doby ve stanovených prodejnách velkoobchodu a maloobchodu v zákonem určených státních svátcích. Záměrem tohoto zákona je také změnit praxi v ČR a přiblížit jí tak poměrům v zemích EU, které lépe chrání své zaměstnance.

Hlavním cílem tohoto návrhu je tedy omezit prodejní dobu v maloobchodě a velkoobchodě, aby se neprodávalo v době státních svátků a byl zkrácen prodej na Štědrý den do 12 hodin.

Jedná se o těchto 7 svátků: Nový rok, kdy si zároveň připomínáme Den obnovy samostatného českého státu, Velikonoční pondělí, Den vítězství, Den české státnosti, Den vzniku samostatného československého státu, 1. svátek vánoční a 2. svátek vánoční. Senátní návrh nechce tedy zakázat prodej v neděli.

Pokud se podíváme na naše sousedy, tak tam platí striktnější omezení. Například v Německu mají obchody v neděli i o svátcích zavřeno. Podobná situace je v i Rakousku. V Polsku je zavřeno během svátků a na Slovensku je zavřeno během vymezených svátků.

Navíc tento návrh počítá s tím, že toto omezení by se nevztahovalo na prodejny, jejichž plocha nepřesahuje 200 metrů čtverečních. Dále by se zákaz nevztahoval na čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Tento zákon podporují také odboráři. ČSSD vždy hájila práva zaměstnanců. Pracovníci v obchodních řetězcích leckdy nemají ani možnost si zřídit odbory a prosazovat své zájmy. Proto jsme se rozhodli jejich zájmy bránit i tímto způsobem. Naším cílem je vytvořit sociálnější podmínky pro naše občany pracující v těchto obchodech. Jedná se ve velké míře o ženy, matky, které mají právo být více se svými rodinami. Provozovatelé zmíněných obchodů jsou proti a argumentují ztrátou tržeb i pracovních míst. Tento argument je podle mého názoru lichý, protože lidé mají stále stejnou sumu peněz, kterou mohou v daném měsíci utratit.

Domnívám se ale, že v tomto návrhu zákona jde o víc. Jde o to, zda se budeme řídit jen zákony trhu a člověk zůstane v pozadí, nebo se pokusíme do tržních zákonitostí vpravit i lidský rozměr. Vy, kteří nevěříte, že schválením návrhu přispějeme ke sladění rodinného a pracovního života zaměstnanců, o čemž jsem přesvědčená, uznejte alespoň to, že zákazem prodeje ve významné dny naší historie, přispějeme ke kultivaci společnosti jako takové, že už i malé děti budou vědět, že v tyto dny se nenakupuje a že až vyrostou přijde jim to jako samozřejmost a tím se zařadíme k většině vyspělých evropských zemí, kde už to samozřejmostí je.

Jsem ráda, že Poslanecká sněmovna dnes návrh zákona schválila do druhého čtení, kdy bude projednán ve výborech. Konkrétně to bude Výbor pro sociální politiku a jako garanční pak Hospodářský výbor.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama