Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2015 23:38:29

Osmnácté zastupitelstvo aneb Nejostřejší debata o fotbale

Osmnácté zastupitelstvo aneb Nejostřejší debata o fotbale

Zastupitelstvo konané 23.9. nepřineslo většinou příliš ostré debaty. Nejvyhraněnější debata se vedla k bodu Dotace v oblasti sportu. Součástí tohoto bodu byla totiž dotace soukromému profesionálnímu fotbalovému klubu FASTAV Zlín ve výši 2 mil. Kč.

Nutno podotknout, že rozporuplné názory na tuto dotaci byly i v rámci politických stran, včetně KSČM. Můj názor se nezměnil oproti názorům, které jsem zastával ve všech podobných hlasováních dříve. Tedy není možné neustále privatizovat zisky a socializovat ztráty. Tzn. pokud chce kraj podpořit podnikání soukromého podnikatele v oblasti fotbalu mimo řádné dotační tituly, tak leda formou půjčky, třeba i bezúročné, aby se vložené finance kraji vrátily v době zisku klubu. S jen tak rozdáváním peněz soukromému podnikateli v době ztráty zásadně nesouhlasím. Podobné dotace jen dodávají argumenty extrémním odpůrcům jakýchkoliv dotací. Proto jsem hlasoval proti. Podobný názor měl z klubu KSČM pouze kolega Varga, který se zdržel. Dotace do FASTAV byla bohužel schválena.

Vyhrocenější debata byla ještě k dotaci na toalety u dopravního hřiště ve Valašském Meziříčí a k opravě mostu na místní komunikaci v Rožnově pod Radhoštěm. Tam se ale v rámci debaty vysvětlilo, že nejde o nějakou specifickou lokální podporu, ale v obou dvou případech je zde oprávněný zájem kraje.

Debata se vedla také k memorandu týkajícímu se dopravního terminálu Zlín. Jde o memorandum mezi krajem, městem Zlín a dalšími subjekty, především vlastníky pozemků, o společném postupu při rekonstrukci nádraží a propojení jednotlivých druhů dopravy (vlaky, autobusy, MHD). Některým kritikům především vadilo, že v orgánech Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury jsou někteří členové zastupitelstva (Drozd, Lukáš) a poukazovali na možný střet zájmů. V tom osobně až tak velký problém nevidím, spíše mi lehce vadilo, že lídrem není město nebo kraj, ale společnost BENT HOLDING, další z rodinných firem rodiny Zemků. Rodina Zdeňka Zemka přímo či nepřímo vlastní velkou část autobusové dopravy ve Zlínském kraji (ČSAD Vsetín, KRODOS), několik autobusových nádraží, FC Slovácko a mnoho dalších firem a nemalou část příjmů tak inkasuje od Zlínského kraje. Takovou koncentraci dotovaných firem ve vlastnictví jednoho člověka či rodiny nepovažuji zrovna za zdravou. I přes tuto výhradu si myslím, že memorandum bylo nutné a podpořil jsem jej.

Za jeden z klíčových bodů tohoto zastupitelstva považuji i schválení specifikace Programu výměny zdrojů tepla, tedy tzv. kotlíkových dotací. Program spojuje příjemné s užitečným – občané ušetří a pomůže se životnímu prostředí. Pro případné zájemce mohu uvést, že zveřejnění na webu kraje se očekává v průběhu listopadu 2015 a možnost podání prvních žádostí od prosince 2015.

Důležité bylo rovněž schválení Koncepce protidrogové politiky, která si dává za hlavní cíl prevenci.

Z dotační oblasti považuji za důležité schválení dotace nemocnici ve Zlíně na modernizaci onkologické vybavení ve výši 24 mil. Kč. Vůbec je důležité i to, že se v poslední době i díky lepší úhradové vyhlášce se podařilo nemocnice v kraji dostat ze ztrát a nemocnice již neprodělávají.

Zastupitelstvem bylo také schváleno zjednodušení dotačních pravidel a dosavadní čtyři fondy byly sloučeny do jednoho s příslušnými sekcemi. Snad to přinese i vyšší transparentnost rozdělování dotací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama