ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2015 15:44:11

Nupacký domov seniorů je nyní bez klientů

Nupacký domov seniorů je nyní bez klientů

Problémový domov seniorů bez registrace z obce Nupaky na Praze-východ je od včerejška bez klientů.

Ti našli nový domov v jiných zařízeních. „Na základě podnětu ze strany města Říčany bylo v domově provedeno šetření i za účasti krajských úředníků. Na místě bylo bohužel zjištěno, že další pobyt klientů není možný vzhledem k potenciálnímu ohrožení zdraví z důvodu odpojení plynu v daném objektu,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

V domově bylo ubytováno celkem 21 osob, z toho si v době příjezdu pracovníků tři již odvezla rodina. „Celkem šest klientů bylo odvezeno do pražských příspěvkových organizací, sedm klientů bylo převezeno do zařízení sociálních služeb v regionu Praha-západ a Praha-východ, třem klientům byla vzhledem k jejich zdravotnímu stavu zajištěna zdravotní hospitalizace a o dva klienty se postarají nejbližší,“ upřesnil hejtman. Přemisťování klientů do nových zařízení probíhalo celý den až do večerních hodin, kdy v objektu již nezůstali žádní obyvatelé.

Domov U Věže vykazoval nedostatky již dříve a kraj se případem zabýval již od ledna 2015. „V průběhu řešení celé situace od ledna letošního roku ve spolupráci s městem Říčany a s Prahou jsme nabízeli obyvatelům domova a jejich rodinám možnost využít služeb jiných registrovaných sociálních zařízení. Bohužel tuto nabídku někteří nevyužili,“ upřesnila středočeská radní pro oblast sociální péče Emílie Třísková (ČSSD) s tím, že krajský úřad ani další orgány neměly možnost toto zařízení zavřít, popřípadě někomu nařídit odchod.

„Nicméně i tak jsme situaci celou dobu sledovali a řešili, abychom v případě nutnosti včas zasáhli a pomohli místním klientům, kteří situaci nesli nejhůře,“ sdělil hejtman Petera.

O činnosti Domova U Věže byl krajský úřad informován letos v lednu Policií ČR, která zde zahájila vyšetřování. Po společném šetření, jež proběhlo ve spolupráci krajských a říčanských úředníků společně se zástupci Magistrátu hlavního města Prahy a Policie ČR bylo v únoru 2015 zahájeno správní řízení ve věci podezření ze spáchání správního deliktu. V dubnu pak došlo po zajištění potřebných podkladů k vydání rozhodnutí o udělení pokuty v maximální výši jeden milion korun. Majitelé domova se ale odvolali, což v srpnu Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo a vrátilo věc k novému projednání.

Od té doby probíhalo shromažďování požadovaných podkladů pro vydání nového rozhodnutí. V říjnu pak úředníci chtěli provést kontrolu domova, ale do zařízení jim nebyl umožněn vstup.

„Situace je nyní stabilizovaná, všichni klienti našli nový domov. Celá situace nás ale velmi mrzí. Proto bychom rádi apelovali na seniory a jejich rodiny, aby byli při výběru domova seniorů obzvláště obezřetní a opatrní, protože volba nevhodného zařízení může mít až fatální důsledky. Krajští úředníci jim jsou ochotně k dispozici ohledně informací o registrovaných sociálních zařízeních, na webových stránkách Středočeského kraje je rovněž k dispozici informační leták k této problematice,“ uzavřela radní Třísková.

Informační leták je k dispozici zde:

http://www.kr-stredocesky.cz/web/socialni-oblast/informace-pro-seniory

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama