JUDr. Jan Chvojka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2011 15:24:43

Vynalézavost je vždy o několik kroků před právem

Vynalézavost je vždy o několik kroků před právem

Od roku 2008 dochází v České republice a celé Evropské unii k intenzivnímu nárůstu zneužívání nových syntetických látek, které nejsou v současné době v České republice uvedeny na seznamu omamných a psychotropních látek.

Tento fakt výrazně komplikuje práci orgánům činným v trestním řízení. S vědomím této situace čtu zcela šokován v pardubické příloze MF Dnes reportáže o tom, jak jednoduše lze v centru města koupit legální cestou halucinogenní látky. V pátečním vydání se dozvídám o „inovaci“, kdy prodejci těchto látek vyslali do ulic dokonce i náhončí, kteří lákají na tzv. legální drogy přímo na třídě Míru.

S touto podivnou novou módou samozřejmě nemůže žádný normální člověk souhlasit. Psychotropní látky prodávané jako „sběratelské předměty“ mohou být nebezpečné jak zdraví, tak životu, a to i nezletilých.

Tato situace je v současné době právně nepostižitelná, a proto je třeba učinit nezbytná opatření ke snížení dostupnosti těchto nových drog. Je tedy dobrou zprávou, že tento týden je na programu 14. schůze poslanecké sněmovny novela zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. Novelou by mělo dojít k zařazení 33 nových drog na seznam návykových látek. Zařazení na seznam by tedy mělo přispět k účinnějšímu řešení tohoto problému v období řádově několika měsíců. Stručně řečeno – prodej těchto látek se již nebude moci skrývat za prodej tzv. sběratelských předmětů. Jakákoliv distribuce těchto látek by měla být po přijetí novely přísně trestána. I přesto, že jsem opoziční poslanec, tak samozřejmě tuto předlohu koaličních poslanců podpořím – tak jako každý zodpovědný poslanec. Dokonce by měla být schválena již ve zkráceném procesu, aby restrikce pro nové drogy platily co nejdříve.

Bohužel je jen otázka času, kdy se objeví další „sběratelský předmět“ obsahující psychotropní látku, neuvedenou v zákoně o návykových látkách. Je takřka 100% že 34. typ nové drogy se právě teď někde vyrábí. Jako právník totiž vím, že společenská realita a lidská vynalézavost je vždy o několik kroků před právem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama