Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2011 20:47:17

Proti korupci nelze bojovat pouze slovy

Proti korupci nelze bojovat pouze slovy

Dnes poslanci vládní koalice zamítli návrh zákona, kterým se mění zákon č.38/1994 Sb, o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

Důvodem předložení zákona poslanci ČSSD bylo omezení korupčního chování v případě obchodů s vojenským materiálem, zejména omezení obchodu přes zprostředkovatele. Zároveň jsme chtěli zvýšit transparentnost a zejména efektivitu vynakládaných finančních prostředků.

ČSSD dlouhodobě kritizuje netransparentnost vojenských akvizic a obcházení veřejné soutěže, což vede k předraženým zakázkám a korupci na Ministerstvu obrany. Postrádáme také větší kontrolu Parlamentem ČR, protože obchodní smlouvy mezi zprostředkovatelem obchodu a konečným dodavatelem nelze prakticky zkontrolovat s odkazem na obchodní tajemství, což je ovšem v rozporu s nálezem Nejvyššího správního soudu ČR.

Současná vláda, tvářící se jako vláda boje proti korupci, opět ukázala, že proti korupci bojuje pouze slovy. Vláda sice připravuje novelizaci zákona o obchodu s vojenským materiálem, ale pouze jako implementaci evropské směrnice, která usnadní obchod s vojenským materiálem v rámci EU. Žádná opatření v posílení transparentnosti a veřejné kontroly nejsou obsahem tohoto návrhu.

Proto je s podivem, že současná vládní koalice rezignuje na konkrétní opatření boje proti korupci v armádních akvizicích. Je zarážející, že poslanci vládní koalice odmítají návrhy, které odpovídají programovému prohlášení vlády. A do třetice je nepochopitelné, že sama poslanecká sněmovna dnešním zamítnutím návrhu zákona, rezignuje na svoji Ústavou ČR danou kontrolní funkci vůči exekutivě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama