Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2011 17:31:38

Reforma pro dobro penzijních fondů!

Reforma pro dobro penzijních fondů!

Současná vládní koalice se není schopna poučit. Při přípravě důchodové reformy jde stejnou cestou, jako při schvalování balíku zákonů, které jí v pondělí vrátil Ústavní soud.

Opět připravuje něco bez širší diskuse s politickými partnery. Především je nepochopitelné, že každý týden říkají ministři vládní koalice vždy něco jiného.  To svědčí o tom, že tato vládní koalice nemá jasnou představu o podobě důchodové reformy a vytváří ji zcela  amatérským způsobem.

Je otázkou, proč vládní návrhy není možno předložit k široké celospolečenské diskusi na webu MPSV, či MF tak, jak byl předložen k veřejnému a odbornému připomínkování např. nový občanský zákoník.  K zákonu se vyjádřit můžeme, ale o tom, jakým způsobem a kým budou spravovány naše peníze již nikoliv?  Vláda namísto, aby předložila pádné a věcné argumenty,  propočítané dopady reformy na občany a naši ekonomiku jen křečovitě vykřikuje, že se již  o penzijní reformě diskutovalo dostatečně dlouho a nyní je třeba konat. To vzbuzuje velké pochybnosti, zda-li vláda chce udělat kvalitní reformu pro nás občany, nebo dobrou reformu  pro soukromé penzijní fondy. Kdysi jeden nejmenovaný vysoce postavený politik ODS mluvil o historickém znemožnění vlády Miloše Zemana. Jsem přesvědčen, že ke skutečnému historickému znemožnění směřuje až tato současná vláda ODS, TOP09 a VV.
 
Vládou navržená důchodová reforma fakticky trestá rodiče, kteří  vychovali dostatečný počet dětí.   Přenáší  náklady na tuto reformu především na nízko a středně příjmovou skupinu obyvatel, tedy na většinu naší společnosti.  Pokud rodiče investují, či investovali do svých dětí, je třeba, aby tato investice byla v důchodové reformě zohledněna. Není možné, aby investovaná koruna do výchovy a vzdělání dětí měla pro stát jinou hodnotu, než koruna investovaná do soukromých penzijních fondů.  Dále je zarážející, proč by měli dnešní důchodci platit ve zvýšené DPH  náklady na důchodovou reformu za ty, kteří děti na svět přivést nechtějí a nehodlají budoucí generaci vychovat.

Vláda svoji reformu staví na vyvedení tří procent z průběžného systému. Jenže k tomu musí občan přidat další dvě procenta ze mzdy. Tedy tato varianta je výhodná jen pro výše příjmovou skupinu obyvatel.  Při tom je nutné se ptát, jak vláda bude  garantovat stejné podmínky pro ty, kteří se rozhodnou svá 3+2% vyvést do soukromých fondů? Kdo zajistí, že za deset či dvacet let se nerozhodne budoucí politická reprezentace  změnit podmínky, jako se to např.  stalo nedávno  u stavebního spoření?. Navíc ministři Drábek a Kalousek neřekli občanům dostatečně nahlas, že těm, kteří se opt-outu hodlají účastnit, bude v budoucnu snížen důchod ze státního průběžného pilíře o 15%.  Co mají dělat ti občané, kteří  nemají ze své minimální mzdy ta svá 2%? Co maminky na mateřské, co rodiče s průměrnými příjmy? Navíc se naprosto vytratil argument, že vláda touto reformou zároveň snižuje cenu práce.  Ani to nebude pravda. Dojde pouze k extrémnímu zdanění spotřeby a tím dalšímu podvázání domácí poptávky.

Vládou navrhované změny DPH nemají žádnou logiku. Vláda na jedné straně razantně zvyšuje spodní sazbu DPH na základní potraviny, léky, knihy nebo veřejnou dopravu a na druhé straně sníží vrchní sazbu 20 % na 17,5 %, což bude znamenat  propad příjmů do státního rozpočtu zhruba 25 miliard. Snad ani ministr financí nemůže věřit tomu, že zároveň se snížením daňové sazby dojde ke snížení cen o 2,5 %.  Tato reforma zásadně poškodí naši ekonomiku.

Jsem si  vědom nutnosti provedení reformy důchodového systému v ČR, ale nelze ji provádět způsobem, jakým ji navrhuje současná vládní koalice. Je třeba vést nyní velmi intenzivní debatu s odborníky, politickými partnery a hledat opravdu dobré a dlouhodobé řešení pro naši společnost, ne pro dobro soukromých penzijních fondů!

Marian Jurečka
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama