Mgr. et Mgr. et Mgr. Tomáš Zdechovský, MBA

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2015 23:17:24

Lidovci jako jediní zveřejnili seznam protiteroristických opatřeních

Lidovci jako jediní zveřejnili seznam protiteroristických opatřeních

Praha/Brusel – Evropští lidovci chtějí prosadit seznam protiteroristických opatřeních, který by měl přispět k zvýšení bezpečnosti občanů Evropské unie.

Na seznamu opatření se shodli europoslanci Evropské lidové strany (EPP) napříč všemi členskými státy a byl konzultován i s  experty z evropských agentur jako jsou Europol, Frontex a Eurojust.

             „Shodli jsme se na tom, že v současné době je potřeba rychle provést zásadní změny v oblasti bezpečnosti. Musí se dotáhnout jak některé legislativní návrhy, tak konkrétní opatření v oblasti zesílených kontrol vnějších hranic,“ vysvětluje český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se na materiálu spolupodílel.

Europoslanec Zdechovský navíc s kolegy z Výboru pro vnitřní bezpečnost a spravedlnost (LIBE) a Rozpočtového výboru (BUDG) prosadili historicky nejvyšší navýšení peněz na oblast bezpečnosti. „Výdaje Evropské unie na bezpečnost by měly být navýšeny až na 4 miliardy korun, což je nejvyšší navýšení v historii EU,“ dodal Zdechovský.

            

Lidovci chtějí systématická opatření

Lidovci chtějí prosadit komplexní systém řešení, který by zahrnoval jak legislativní opatření, tak konkrétní operativní kroky. Například prosazují urychlené spuštění registru dat o cestujících leteckých společností nebo rychlejší odstraňování propagandistických videí Islámského státu ze sociálních sítí. Posílit by měly i evropské agentury zabývající se bezpečností Europol, Eurojust nebo Frontex.

                „Za naprostou prioritu považujeme boj s terorismem a posílení ochrany vnějších hranic. Například bychom měli začít pracovat na systému inteligentních hranic, které nám zajistí informace o tom, kdo a kdy vstoupil na území Evropské unie. Systém razítek v pasech je už dávno překonaný,“ upozornil například na jednu z důležitých součástí systému opatření Zdechovský.

Evropští lidovci také chtějí, aby byla posílena vojenská angažovanost v Sýrii. Taktéž mají být vyhodnoceny způsoby, jak zlepšit a upevnit spolupráci s třetími zeměmi, aby byla ukončena občanská válka a zajištěna polická stabilita v Sýrii. Podle lidovců má být i přehodnocení spolupráce s Tureckem ve věci boje s terorismem, financování terorismu a kontrol vnějších hranic prostřednictvím akčního plánu, navracení uprchlíků.

Daniel Rejman


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama