ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2015 14:45:53

Kraj dá v příštím roce více peněz nejen do škol a školek

 Kraj dá v příštím roce více peněz nejen do škol a školek

Kraj má již připravený dotační výhled na příští rok.

Středočeští radní schválili v pondělí 23. listopadu návrh Programů pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje ze Středočeských fondů. Zároveň také odhlasovali pravidla pro poskytování dotací. Konečné slovo budou mít zastupitelé na zasedání 7. prosince.

„Ve fondech Středočeského kraje je pro rok 2016 celkem 496,5 milionu korun, což je o 129 milionů více než minulý rok. Chceme středočeským městům a obcím pomoci ke zlepšení životních podmínek jejich obyvatel. Každý smysluplný a dobře připravený projekt má šanci uspět,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera ČSSD).


Fondů by mělo být příští rok deset s těmito finančními objemy:

Středočeský Fond hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof

20 mil. Kč (o 5 mil. Kč více než loni)

Středočeský Fond podpory dobrovolných hasičů a složek IZS

35 mil. Kč (o 15 mil. Kč více než loni)

Středočeský Fond vzdělávání, sportu, volného času a primární prevence

20 mil. Kč

Středočeský Fond kultury a obnovy památek

18 mil. Kč (o 8 mil. Kč více než loni)

      Středočeský humanitární fond)

      37 mil. Kč

Středočeský Fond cestovního ruchu

5 mil. Kč (o 1,5 mil. Kč více než loni)

     Středočeský Fond podpory malého a středního podnikání

1,5 mil. Kč

Středočeský Fond rozvoje obcí a měst

     300 mil. Kč (o 100 mil. Kč více než loni)

      Středočeský Fond životního prostředí a zemědělství

      40 mil. Kč

      Středočeský Povodňový fond

20    mil. Kč.

„Nejvíce peněz mají žadatelé k dispozici ve Středočeském Fondu rozvoje měst a obcí, ve kterém jsme letos ve srovnání s loňským rokem zvýšili celkovou poskytovanou částku o sto milionů korun. Přičemž tento fond chceme nově rozdělit do dvou částí, a to na ,Program obnovy venkova‘ a ,Velké projekty‘. Do druhé skupiny budou spadat projekty týkající se mateřských a základních škol a tělovýchovných zařízení. Pro tuto oblast jsme z celkové částky 300 milionů korun vyčlenili 200 milionů korun,“ vysvětlil hejtman s tím, že chce podpořit rozvoj základních a mateřských škol. Podle jeho slov tím zároveň vychází vstříc opozici. V této souvislosti připomněl vystoupení předsedkyně Finančního výboru Zuzany Nekovářové (KSČM) na posledním zasedání středočeských zastupitelů, v němž zazněl požadavek, aby kraj více podporoval projekty mateřských a základních škol na Praze-východ a Praze-západ.

Grantová řízení v roce 2016 doznají i dalších změn. Kromě navýšení finančního objemu u poloviny fondů dojde například ke zvýšení maximální výše požadované dotace z původních 500 000 Kč na 800 000 Kč v tematickém zadání Podpora obnovy kulturních památek. Nebo ve Fondu cestovního ruchu bude rozšířeno tematické zadání Oblast cestovního ruchu o oblast podpory „Přívozy“.

„Po schválení Zastupitelstvem budou všechny programy, včetně jejich vyhlášení, zveřejněny na úřední desce Středočeského kraje od 14. prosince 2015 do 31. března 2016. Pravidla, včetně vyhlášení výzvy hejtmana a tematických zadání, pak budou k dispozici na úřední desce až do 16. prosince 2016,“ doplnil hejtman Petera.

V roce 2015 bylo podáno do středočeských fondů (vyjma Fondu hejtmana) celkem 2 972 žádostí, uspokojeno bylo 623 žadatelů, což činí 21 procent.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama