Mgr. Alexander Bellu, MBA

  • ODS
  • Praha 3
  • starosta městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2015 11:55:04

O krok blíž budoucnosti. Praha 3 na cestě ke Smart City

O krok blíž budoucnosti. Praha 3 na cestě ke Smart City

Lepší, komfortnější, bezpečnější a informovanější život na Žižkově, Jarově a na Vinohradech. To vše lze shrnout souslovím “chytré město”, nebo-li Smart City. Rada městské části Prahy 3 minulý týden schválila usnesení, kterým se zavazuje aktivně reali

Smart City je koncept inovativních a moderních měst, která aplikují chytrá technologická řešení na všechny oblasti života. Patří sem například doprava, komunikace občanů s úřady, životní prostředí, správa budov, věřejné služby, územní plánování nebo bezpečnost. Cílem je maximálně zpříjemnit život obyvatelům a zároveň ušetřit čas i peníze. Navíc každá část města, ať už se jedná o hustou zástavbu, park, dopravní tepnu, náměstí či rozlehlou část Nákladového nádraží, může využít různé části konceptu postupně. Chytrá řešení je poté propojí jako skládačku lego.

Praha 3 se rozhodla pro tento krok do budoucnosti v reakci na globální výzvy, bezpečnost a rostoucí trend přelidněných měst, zatížení dopravy a s tím související zhoršování životního prostředí ve městech. Rozvoj technologií a jejich každodenní používání občany pak propojení jednotlivých řešení bude významně usnadňovat. “Museli jsme reagovat na nové potřeby obyvatel a začít posunovat Prahu blíž k moderním světovým metropolím jako je Amsterdam, Barcelona, Denver, Melbourne, Manchester nebo Stockholm,” říká místostarosta Alexander Bellu /ODS/, který se o Smart Cities zajímá. “Přistoupili jsme tedy ke komplexnímu, udržitelnému a dlouhodobému řešení, které naší městské části zároveň do budoucna může ušetřit i peníze,” dodává Bellu s tím, že Praha 3 bude jedním z prvních měst v celé ČR, které se odvážilo k takovému průkopnickému projektu. Místostarosta Bellu pevně věří, že najde podporu napříč politickým spektrem nejen na Praze 3 Jedná se totiž o běh na dlouhou trať a to napříč volebními obdobími.

A jak Smart City v praxi vypadá? Ráno se probudíte a připojíte k veřejně dostupné a bezplatné wifi síti a podíváte se na aktuální počasí, stav smogu v městské části a dopravní situaci v okolních ulicích. Neztrácíte čas hledáním parkovacího místa, protože Vám mobilní aplikace ukáže, kde jsou volná stání. Po zaparkování zapojíte svůj elektromobil do dobíjecí stanice, čímž šetříte životní prostředí. Aniž byste odcházeli z práce, si vyřídíte potřebné záležitosti s úřadem on-line. Při procházce parkem se začne stmívat, ale cestu Vám osvětlí chytré led lampy, které se zapínají samy a společně s chytrými budovami šetří městu peníze na úspoře energie. Večer se cítíte bezpečně, protože město je chráněno nejrůznějšími senzory.

Taková je vize "chytré Prahy 3" v jednadvacátém století.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama