PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2015 12:23:54

Exekutor vystěhoval umírající mámu se synem autistou

Exekutor vystěhoval umírající mámu se synem autistou

Zeptala se onkologa, jestli si může koupit vánoční stromek. Odpověď zněla ano. Co bude dál Helena(55), která trpí rakovinou jícnu a žaludku, neví. Netuší, kolik má času, kdo se postará o jejího syna autistu. Tento týden se musí oba vystěhovat z bytu

 Tolik tisková zpráva. Je to jen jeden z mnoha tragických případů, kterých se dnes a denně odehrávají stovky. Statisíce lidí, mnohdy žijících na hranici nebo dokonce pod hranicí bídy jsou vystaveny bezohlednému řádění soudních vykonavatelů, ti jsou však jen orgánem státu, jehož ochranu, jako tak zvaní veřejní činitelé požívají. Přitom až příliš často porušují nejen pravidla slušnosti, ale především zákony, které by jako veřejní činitelé měli především ctít. Přitom jak vláda, tak parlament naprosto nedbají na občany, ale naopak se nechají až příliš snadno ovlivňovat exekutorskou lobby. Kdo tedy z tohoto pohledu a prostřednictvím svých orgánů největším nebezpečím pro občany? Odpověď je jednoznačná – stát. Stát se tak stává největším nepřítelem lidu. Proč, kromě naprosté bezohlednosti vlády a parlamentu mohou soudní vykonavatelé bezstarostně porušovat zákony? Protože se opírají o další orgán státní moci. Soudy ve své naduté nedotknutelnosti sice úzkostlivě hájí práva vrahů a násilníků a osvobozují je třeba pro promlčení jejich činů, ale na druhou stranu zároveň umožňují devastovat životy slušných občanů na základě vykonstruovaných, fiktivních a mnohdy směšně malých nároků.

Nezbývá než konstatovat, že Česká republika není právním státem a spoléhat se na právo a zákony se stává nepatřičnou a hlavně nebezpečnou důvěřivostí.

Stačí nezaplatit pokutu a zapomenout na ni. Stačí jednou zapomenout zaplatit několik desítek korun a za několik let, aniž o tom „dlužník“ ví, se z nepatrné částky stane obrovská částka, která zničí nejen dlužníka a jeho vyhlídky do budoucnosti, ale také celou jeho rodinu.

A nejde ovšem jenom o nějaké zabavování majetku. Jde o trauma, které dusot bot po bytě, prohledávání soukromých listin, intimních koutů obydlí, zabavování hraček, ničení předmětů, ke kterým bez ohledu na jejich tržní cenu, mají rodinní příslušníci citové pouto, protože třeba připomínají nejhezčí chvíle v životě. A je skutečně jedno, zda vpád takového komanda, které alespoň co do slušnosti vystupování zaostává i za historickými paralelami, uskuteční v obyčejný den, nebo před vánočními svátky. Charles Dickens napsal kouzelnou Vánoční koledu. Netřeba jej považovat za utopického socialistu, i když kritizoval tehdejší poměry. Jeho lidskost a hledání citu a soucitu by mohly být dodnes inspirací pro tvůrce zákonů a předpisů. Těžko vysvětlovat pětiletému dítěti proč ty hrozné cizí obludy mu rvou z ručiček jeho hračku. Kdy a jak se v životě dětí projeví traumata způsobená státní mocí?

Nejde přeci o to, aby právo nebylo vymahatelné. Jde o to, aby jeho vymáhání postihovalo skutečně jen toho, kdo v tomto případě dluží a ne jeho rodinu, manželku, děti.

Většina věřitelů je vinna tím, že občany vtahuje do dluhů. Není přeci nic jednoduššího než si ověřit platební schopnost občana a pokud je zřejmé, že své závazky nebude schopen plnit, tak mu nic nepůjčovat. Bude méně půjček, méně zisku pro lichváře (banky nevyjímám, protože jejich úrok je také za hranicí lichvy) avšak méně utrpení pro lehkomyslné nebo zoufalé. Kolik dlužníků si půjčí na luxusní dovolenou a kolik dlužníků si půjčuje jenom na holé přežití a jídlo pro děti? Jsem si jist, že taková statistika by byla ohromující. Je tedy povinností těch, kdo půjčují peníze, aby ke své činnosti přistupovali zodpovědně.

Přiznám se, že bych nebyl schopen takovou činnost vykonávat. Taková osoba musí mít ve své psychice zakódováno výrazně asociální chování. Takových osob ovšem není mnoho. V České republice jich je 146 a větší množství jejich pomocníků. Je vysoce pravděpodobné, že za normálních okolností, tedy při jasných, zákonem daných pravidel ohlížejících se nejenom na zisk, ale také na důstojnost dlužníků a jejich rodin by mnozí ze současných soudních vykonavatelů skončili za mřížemi. Jak je vidět z mnoha případů i v poslední době, bylo by to z hlediska společnosti jenom prospěšné.

Slibuji, že okamžitě po nástupu nového parlamentu a vlády, nejpozději tedy ihned po předčasných parlamentních volbách zrušíme bez náhrady soudní vykonavatele s okamžitou platností. Poté vypracujeme ve spolupráci se širokou veřejností novou zákonnou úpravu, která bude zohledňovat všechny atributy moderní lidské společnosti. Důstojnost, osobní svobody, nedotknutelnost obydlí, přísnou ochranu zájmů a prostředí nezletilých atd.

Víte sami, že svoje sliby plním.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama