Petr Martan

Bez politické příslušnosti
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2015 10:15:27

Vládo ČR, zastavte navrženou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny

Vládo ČR, zastavte navrženou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny

S takovou výzvou byla odevzdána petice "NE - ohrožení zdrojů vod pro Volarsko - Vimpersko - Strakonicko" ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi. V zastoupení ministra ji přebral tiskový mluvčí Hynek Jordán od iniciátora petice Petra Martana.

Petici podepsalo 13 050 občanů a již byla projednána v Poslanecké sněmovně ve veřejném slyšení. S kopií petice adresované Vládě ČR se poradce v lesnictví Martan obrátil na ministra Jurečka jako na člena vlády proto, že obsah petice se dotýká také jeho rezortu. Požádal jej o předání petice vládě s požadavkem, aby její členové vzali obsah na vědomí. Petice je namířena proti novele zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, s níž v červnu letošního roku vláda souhlasila a je v prvním čtení ve sněmovně. Proto ministr přebral i konkrétní pozměňovací návrhy k předložené novele s žádostí, aby byly vzaty v úvahu.

Ministerstvo životního prostředí by chtělo bojovat proti suchu a zadržovat vodu v krajině: nedokáže to však plně zabezpečit na 4% lesů ČR pod svou správou

Ochrana přírody a zástupci MŽP rádi poukazují na to, že MZe málo a pomalu koná ve věci zvyšování retenční schopnosti krajiny. Přitom na území Národního parku Šumava je 51% lesů, které jsou suché, vykácené v důsledku rozmnožení kůrovce a nebo lesy mladé; tedy ty, jež mají více či méně sníženou schopnost zadržovat vodu a pomalu ji uvolňovat do spodních a povrchových vod. Oproti nim - v lesích v majetku státu či pod státní správou ministerstva zemědělství - se výše uvedené číslo pohybuje kolem 10%.

Nepřijetí novely 114 je významné pro rezort zemědělství

Novela v předloženém znění by otevřela cestu k další a již přebujelé ochraně přírody, kterou také doprovází zakazování staveb na zadržování vody v lesích. Uschnou další tisíce hektarů lesů  nejen na Šumavě, ale i jinde. Přijetím novely se otevírá cesta k okamžitému vyhlášení NP Křivoklátsko a později i NP Jeseníky. Takto by rezort zemědělství přišel o správu lesů v rozsáhlých vodohospodářsky významných oblastech. Právě lesnictví má co nabídnout k realizaci adaptační strategie na sucho a klimatické změny. Tomu však brání přebujelá ochrana přírody.

Petr Martan
garant Komise životního prostředí SPO

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama