Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2015 22:34:00

Obchod se závadným medem běžel nějakou dobu, což ukazuje na systémové selhání

Obchod se závadným medem běžel nějakou dobu, což ukazuje na systémové selhání

Otevřený dopis ministra zemědělství Mariana Jurečky ČSV a všem včelařům k jejich X. sjezdu

Vážení členové Českého svazu včelařů, milé včelařky, vážení včelaři,

úvodem svého dopisu Vám chci poděkovat za Vaši záslužnou a nenahraditelnou činnost, kterou vykonáváte ve prospěch celé společnosti i pestrosti přírody tím, že chováte včely. Je to zejména opylovací úloha včelstev, která je klíčová pro zemědělský sektor, a která téměř nesnese srovnání s čímkoliv dalším. Za to vám patří mé upřímné díky.

Snažím se ve své pozici ministra zemědělství ČR o podporu všech oblastí, které jsou nezbytné pro krajinu, pro zemědělský sektor, pro tuto zemi a jsem hrdý na každého, kdo svou práci v zemědělském sektoru dělá dobře, úspěšně a s nadšením. A jsem připraven Vám v tom pomáhat.

Hluboce mnou otřásla zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy o kolosálním a dosud nevídaném rozměru kauzy antibiotik v medu od společnosti Včelpo s.r.o (dále jen „Včelpo“). Podle posledních zveřejněných informací probíhal obchod s takto závadným medem již nějakou dobu, což ukazuje, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale systémové a dlouhodobé selhání jak vedení společnosti Včelpo, tak i dozorových orgánů Českého svazu včelařů, z.s.(dále jen “ČSV“), který je 100% vlastníkem této společnosti.

Je to zarážející zejména s ohledem na skutečnost, že před několika měsíci byla téže společnosti odebrána možnost jeden z produktů označovat značkou Klasa pro pochybení spočívající v nedodržení povinnosti mít v produktu výhradně med českého původu. Je zjevné, že se společnost Včelpo nepoučila, ale navzdory tomuto radikálnímu kroku ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu se dopustila flagrantního porušení dalších právních norem a vrhla na český trh přinejmenším desítky tun potraviny, která je nezpůsobilá ke konzumaci. Tento problém poškozuje nejen Včelpo a ČSV, ale včelaře jako komunitu staví v očích veřejnosti mezi nepoctivé. Je jen slabou útěchou, že následné kontroly Státní veterinární správy u několika desítek českých včelařů dosud dopadly na výbornou a antibiotika se v domácí produkci neprokázala. A za to jsem všem odpovědným včelařům vděčný.

Jak jsem veřejně deklaroval, nestavím se a nechci se stavět k podpoře včelařství zády. Naopak, rád přispěji k rozvoji tohoto zemědělského odvětví, ale k tomu potřebuji na druhé straně kompetentního a odpovědného partnera, kterému mohu věřit. Nefunkčnost vnitřních kontrolních mechanismů v ČSV, které umožnily vznik „antibiotikové kauzy“, otřásla mojí důvěrou.

V souvislosti s blížícím se X. sjezdem Českého svazu včelařů mějte prosím důsledky i příčiny této kauzy na vědomí a zvažte další postup nejen v tomto případu, ale i fungování svazu jako celku. Věřím, že delegáti volebního sjezdu Českého svazu včelařů chápou vážnost této situace a po volbách dají zvolenému vedení ČSV jasné zadání úkolů do dalšího období. Postup ČSV bude pak pro mne jasným signálem.

Na závěr tohoto dopisu chci Vám popřát hodně zdaru a úspěšný sjezd, na jehož výsledek budu netrpělivě čekat.

S pozdravem Marian Jurečka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama