MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2015 20:32:24

Vít Kaňkovský tlumočil obavy „uranových“ obcí. A ministra se ptal na průzkum

Vít Kaňkovský tlumočil obavy „uranových“ obcí. A ministra se ptal na průzkum

Poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) ve sněmovně tlumočil znepokojení obcí kolem Brzkova ze znovuobnovení těžby uranu.

PolenskoPoslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) ve sněmovně tlumočil znepokojení obcí kolem Brzkova ze znovuobnovení těžby uranu. A ministra životního prostředí Richarda Brabce se ptal, zda součástí žádosti o rozšíření ložiskového území bude i nový geologický průzkum.

Jak totiž Kaňkovský vysvětlil, původní geologický průzkum začal v roce 1976. Zdůraznil, že obyvatelé obcí Brzkov, Polná, Přibyslav, Věznice a dalších obcí vyjadřují obavy, že jsou v tak zásadní otázce opomíjeni a že se k informacím o plánovaných přípravách těžby dostávají obtížně.

„Materiál k přípravným krokům projednala vláda před rokem - v souvislosti se zprávou o prodloužení těžby uranu v dole Dolní Rožínka. Tehdy vláda pověřila ministerstvo průmyslu zahájit prostřednictvím s. p. DIAMO práce na schvalovacím procesu ke znovuobnovení těžby uranu. Přitom už v této době se v mikroregionu zdvihla vlna odporu proti záměru a ten ještě zesílil poté, co vyplynulo, že se požádá o rozšíření původního chráněného ložiskového území Brzkov,“ řekl ve sněmovně vysočinský poslanec.

Kromě dotazu na případnou aktualizaci průzkumu se Kaňkovský ministra Brabce ptal také na to, zda bude obcím sděleno jednací číslo k příslušnému správnímu řízení, zda jim bude poskytnuta kopie žádosti podniku DIAMO a zda budou moci nahlédnout do spisu. Jelikož ministr v době interpelace nebyl přítomen, očekává poslanec Kaňkovský jeho odpověď písemně.

Poslanec Kaňkovský spolupracuje s právníkem „uranových“ obcí Lubošem Klimentem, který jako zásadní podklad pro povolení těžby žádá kompletní aktuální geologický průzkum. Jako další rizika Kliment vidí malou vzdálenost ložisek radioaktivní látky od měst Jihlava, Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod, resp. nebezpečí přepravy uranu k dalšímu zpracování přes tři okresy Vysočiny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama