Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2015 8:02:26

Bakala poslal horníkům „vánoční dárek“

Bakala poslal horníkům „vánoční dárek“

Podivný dárek k Vánocům přichystali vlastníci OKD pracovníkům na dole Paskov. Původní dohodu, že těžbu budou držet do konce roku 2017, údajně kvůli klesajícím cenám uhlí odmítají dodržet.

Práci na dole tak chtějí ukončit již na konci příštího roku. Doposud dojednaná dohoda se státem jim nedodržet původní termín zřejmě umožňuje. Neboť při poklesu ceny uhlí nemusí dodržovat její podmínky. Otázka zní, jestli tedy ze strany vlády byla původní dohoda pro stát i horníky dobrá. Vláda měla veškeré možnosti zajistit si prognózy o dalším vývoji na trhu s uhlím. Přesto má smlouva závažné nedostatky. Ze strany vládních představitelů padala velká slova o tom, že udělali maximum a vše bude v pořádku, budou připraveny programy, které horníky rekvalifikují na jinou práci po ukončení těžby na konci roku 2017. V současné době je však všechno jinak. V nekončícím úděsném příběhu privatizace OKD je to další rána. Akcie vlastníka firmy NWR jsou na minimu. Hlavní aktéry jako je Zdeněk Bakala to zjevně netrápí. Nadále žije v dostatku i díky hospodaření s majetkem OKD. Po získání dolů a bytů OKD dovršeném finální privatizací, kterou měl na starosti v roce 2004 ministr financí, dnešní premiér Bohuslav Sobotka, odčerpali finančníci maximum možného ze získaného majetku ve stylu - po nás potopa. Obyvatelé bytů žijí v totální nejistotě, horníci žijí v obavách o existenci svou i svých rodin. Co se zdá být naopak jisté je, že daňového poplatníka to celé bude stát ještě hodně peněz. A kdo se postará o sanace? Bude to firma, která na dole léta vydělávala a samozřejmě musela připravovat fond, z kterého se budou platit následné sanace, nebo náklady opět postihnou občana, tudíž nás všechny? Už opakovaně se také musím ptát, jaké záruky „velký stratég“ Bohuslav Sobotka vyjednal při částečné privatizaci v roce 2004, aby nedošlo k tomu, čeho jsme svědky?


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama