Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2011 18:04:05

Shoda náhod či okolností nepřiměřeného zásahu Vojenské policie na půdě ČT

Shoda náhod či okolností nepřiměřeného zásahu Vojenské policie na půdě ČT

Pan zastupující náčelník Vojenské policie odůvodnil členům Výboru pro obranu a bezpečnost zásah VP v České televizi jako legální a v souladu s úkony trestního řádu.

Zásah proběhl na příkaz soudce a jeho cílem bylo zajistit důkazní materiály, které měly souviset s prověřováním úniku informací podle zákona o ochraně utajovaných skutečností.

Zároveň VP jasně konstatovala, že nebyly dodrženy zásady informačního toku, a nebyla dodržena taktika při zásahu, včetně úkonu vlastní prohlídky. Prostě zásah jednotky zásahového oddělení VP byl nepřiměřený, což konstatoval ve svém usnesení i VOB.

Nicméně já osobně na náhody nevěřím a existují nejen podivné okolnosti přípravy a vlastního průběhu tohoto zásahu, ale i načasování vlastní prohlídky příslušníky VP. Zároveň je opravdu zajímavé srovnat průběh událostí, které tomuto zásahu předcházely.

Dne 19.1.2011 byly vojenskou policií zahájeny úkony k trestnímu oznámení, které podal bývalý ředitel VZ na neznámého pachatele pro pomluvu. 9.2.2011 byl v ČT zveřejněn dokument, který se stal základem předmětného trestního oznámení. Tento dokument však byl kopií, která odpovídala označenému výtisku, jež byl v režimu utajené informace. Začátkem března tohoto roku proběhl uzavřený VOB, kde byl vyslechnut pan generál M.Krejčík a na kterém byly poslanci seznámeni s výše uvedeným dokumentem, dnes již odtajněným.
Vlastní zásah komanda VP pak proběhl 11.3.2011.

Snad každému musí být podezřelá skutečnost, že od zveřejnění dokumentu v ČT trvalo orgánům činným v trestním řízení měsíc do vlastní prohlídky ČT. Vysvětlení, že tento měsíc VP prověřovala informace a teprve 10.3. měla informaci o existenci původního dokumentu v budově veřejnoprávní televize poněkud kulhá. Protože vlastní zásah VP byl zdůvodňován jejím vedením právě snahou zabránit úniku důvěrných informací z tohoto dokumentu, včetně informací o příslušnících Vojenského zpravodajství. Pak je nutno opětovně položit otázku, proč tento zásah trval VP nekonečný měsíc.

Dalším problémem je skutečnost, že jednotlivé výtisky dokumentu byly označeny, ale již nebyly zaevidovány v souladu s archivním řádem Ministerstva obrany. Ukazuje se, že utajený dokument nebyl od 30.4.2007,kdy vznikl, do 25.5.2009, kdy byl jeden z výtisků objeven v tresoru po bývalém řediteli VZ, neevidován. Teprve poté byl zaevidován čárovým kódem. Do toho všeho zapadá i informace sdělovacích prostředků, která hovoří o tom, že se údajně na ministerstvu ztratil výtisk utajeného dokumentu, který byl určen přímo tehdejší ministryni obrany.

Je také otázkou, zda nesouvisí informace uvedené v dokumentu VZ s provedenou reorganizací Vojenské policie z prvního pololetí roku 2009. I v tomto případě na náhody nevěřím a celé tehdejší dění považuji za vyšetření hodné.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama