Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2015 13:24:02

Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2016. Dobré hospodaření umožní inves

Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2016. Dobré hospodaření umožní inves

Česká Lípa chce proinvestovat v roce 2016 celkem 128 milionů. V rámci dotací plánuje rozdělit více než 15 milionů korun. Díky dobrému hospodaření zvládne naplánované investice pokrýt z rozpočtu pro rok 2016, který zastupitelé schválili 16. 12. 2015.

 

Město Česká Lípa chce proinvestovat v příštím roce celkem 128 milionů a v rámci dotací plánuje rozdělit více než 15 milionů korun. Díky dobrému hospodaření zvládne naplánované investice pokrýt z rozpočtu pro rok 2016, který zastupitelé schválili na prosincovém zasedání.

Město bude příští rok hospodařit s rozpočtem v celkové výši téměř 600 milionů korun. Celkové příjmy činí 533,6 mil. Kč a celkové výdaje činí 597 mil. Kč

 „Chceme toho pro občany města udělat maximum a věnovat se i léta neřešeným problémům,“ prohlásila starostka města Romana Žatecká. Jak během obhajoby návrhu rozpočtu zdůraznila, město dobře hospodaří a vývoj příjmů ze sdílených daní se zlepšuje a očekává, že reálné finanční rezervy zůstanou nedotčeny a tedy k využití do dalších let. „Prostředky z investičního fondu nebudou do rozpočtu 2016 zapojeny, protože to není nutné, zejména díky tomu, že město se chová jako řádný hospodář.“

Za hlavní priority rozpočtu starostka Romana Žatecká označila uskutečnění již rozpracovaných investic, ale zároveň také přípravu nových investic. Další prioritou je vznik strategických dokumentů, které by měly zlepšit plánování všech investic města. Za důležité pokládá starostka i fakt, že plán investic byl sestaven mimo jiné i na základě aktuálních potřeb a námětů obyvatel – řeší náměty občanů získaných písemně či z návštěvních dnů (např. osvětlení, chodníky, výstavba záchranných kotců apod.), reaguje i na v minulém období neřešené problémy (lokalita U kola) i jeho okrajových částech (Okřešice, Dobranov, Častolovice).

Mezi priority vedení radnice řadí také spuštění další etapy podpory výstavby domovních čistíren odpadních vod v těch částech města, kde není možné napojení na veřejnou kanalizační síť. Tím by mělo dojít k postupnému zlepšení kvality vypouštěných odpadních vod z domácností v těch lokalitách, kde jsou dosud s řešením likvidace odpadních vod problém - v následujícím roce tedy domácnosti v Okřešicích, Vítkově, Vlčím Dole, Heřmaničkách, Písečné a na Kopečku.

Hlavní investiční priority nového rozpočtu České Lípy jsou:

  • Zlepšení technického stavu objektů města (úprava sportovního a rekreačního zařízení Dubice, rekonstrukce školských zařízení...)

  • Zlepšení dopravní situace ve městě, stavu chodníků a komunikací, například chodníky v ul. Heroutova a podél silnice do Dolní Libchavy, revitalizace sídliště Špičák, dokončení komunikací v lokalitě RD U Kola ad.

  • Projektová příprava dlouhodobých významných investic města (výstavba venkovního bazénu u Sportareálu, zahájení přípravy rekonstrukce KD Crystal s umístěním knihovny, aktualizace studie řešení Škroupova náměstí, cyklostezka do Dubice).

  • Příprava strategických dokumentů města (strategický plán města ve vazbě na další možnosti podpory projektů města ze zdrojů EU, územní studie - v souvislosti s výstavbou nové nádražní budovy, regulační plán centrální zóny města)

  • Ivestice do zlepšení dopravní situace a bezpečnosti občanů.

Česká Lípa plánuje v dotacích pro rok 2016 rozdělit celkem 15,4 milionu korun takto:

dotační program v oblasti životního prostředí

300

dotační program v oblasti školství a vzdělávání

400

dotační program v oblasti podpory talentů

150

dotační program v oblasti cestovního ruchu

120

dotační program v oblasti kultury

1 500

dotační program v oblasti sportu

8 400

dotační program v sociální oblasti

1 800

dotační program v oblasti památkové péče

500

dotační program v oblasti prevence kriminality

230

dotační program v oblasti podpory investic

2 000

Celkem

15 400

Rozpočet města je závazným ročním finančním plánem. Návrh rozpočtu byl vypracován podle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Práce na návrhu schváleného rozpočtu začaly už v červnu letošního roku. Očekávaný úhrn opakovatelných příjmů pro rok 2016 (= příjmy daňové, nedaňové, příspěvek na výkon státní správy) byly základem pro plánování výdajů na rok 2016 – správcům dílčích rozpočtů byly vedením města stanoveny limity, vycházející z konzervativního předpokladu příjmů 497 154 000 korun. Další investice a výdaje veřejného zájmu byly do rozpočtu zařazeny teprve poté.  Avizované navyšování platů zaměstnanců veřejného sektoru – tedy další výdaj v řádu milionů korun - bylo řešeno samostatně a bude o něm hovořeno dále.  Lze tudíž konstatovat, že z opakovatelných příjmů jsme schopni pokrýt výdaje nutné na zajištění běžného provozu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama