Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2015 13:29:22

Česká Lípa chystá třídy pro batolata

Česká Lípa chystá třídy pro batolata

Již od příštího školního roku by Česká Lípa chtěla otevřít ve svých mateřských školkách minimálně dvě třídy pro děti, kterým ještě nebyly tři roky.

 

Vedení města zatím vytipovalo dvě mateřské školky, se kterými zahájilo jednání o zřízení tzv. batolecích tříd, pro děti rodičů, kteří se chtějí vrátit dříve do zaměstnání. K financování záměru by radnice ráda využila externí zdroje.

Zastupitelstvo města pak záměr jednoznačně podpořilo, když předtím vzalo na vědomí zprávu o vývoji kapacit v mateřských školkách a návrh na řešení v umísťování dětí mladších tří let věku. O tyto děti má již zájem většina školek a mladšími dětmi si tak doplňují počty ve třídách. Největší praxi a počet umisťovaných těchto dětí má MŠ Arbesova.

„Prognóza vývoje počtu obyvatel v kraji říká, že za deset let se sníží počet dětí ve věku do čtyř let věku o dvacet procent a mateřské školy tak budou mít volné kapacity. Na problém se chceme připravit a zájem občanů o umísťování dětí mladších tří let do školky zjišťujeme anketou“ uvedla místostarostka Alena Šafránková

Město mezi zvolené školky zařadilo MŠ Arbesova, z důvodu dosavadní praxe a znalosti problematiky umisťování dětí mladších 3 let, vysokého zájmu maminek do tohoto zařízení umisťovat děti mladší 3 let a možnosti rozšíření nabídky této služby v budově školy v Dolní Libchavě, kde je jedno patro zcela nevyužívané. Avšak tato budova je ve špatném stavu a je tedy nutno provést kompletní rekonstrukci, na kterou by bylo možné čerpat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu - cíl 2.4: Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení (rozšíření kapacit pro předškolní vzdělávání). „V současné chvíli nevíme, zda můžeme čerpat na jedno zařízení souběžně dotaci z IROPu a Operačního programu Zaměstnanost,“ podotkla místostarostka Šafránková.

MŠ Špičák byla vybrána jako druhá z důvodu, že školka disponuje volnými prostory pro vybudování zvláštní třídy pro dětskou skupinu a má v současné době nenaplněnou kapacitu. Paní ředitelka je nakloněna zřízení této třídy za podmínky finanční podpory na provoz a úpravu budovy, kterou je možné získat z Operačního programu Zaměstnanost, kde poskytnutí dotace z tohoto programu je podmíněno dřívějším návratem rodiče do zaměstnání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama