Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2015 13:32:02

Kontroly v útulku pochybení nezjistily

Kontroly v útulku pochybení nezjistily

Opakované kontroly v dobranovském útulku pro odchycené psy žádné zásadní pochybení v péči o zvířata nezjistily.

 

Českolipská radnice zaznamenala v nedávné době několik podnětů kritizujících práci a podmínky v dobranovském útulku pro opuštěné a odchycené psy. Tyto podněty se úřad v rámci svých pravomocí snažil prověřit a o spolupráci žádal i další oprávněné instituce. Opakované kontroly ovšem žádné zásadní pochybení v péči o zvířata nezjistily.

„Státní veterinární správa útulek v Dobranově opakovaně a neohlášeně kontrolovala, ale závažný problém nezjistila,  žádné porušení zákonů ani žádná nemocná zvířata, bylo zde čisto a psi měli krmení,“ konstatovala veterinární lékařka Lucie Kovaříková z Krajské veterinární správy Státní veterinární správy pro Liberecký kraj. Právě tato státní instituce je zodpovědná za veterinární ochranu státního území České republiky, ochranu pohody zvířat a ochranu před jejich týráním. „Veterinární správa se vždy může vyjádřit jen ke stavu zjištěnému při svých kontrolách, nikoliv k fámám či subjektivním domněnkám. Ve věci dobranovského útulku jsme od veřejnosti nedostali žádný podnět ke kontrole nebo zásahu,“ uvedla doktorka Kovaříková.

Českolipský veterinární lékař Jaroslav Šeps, který zvířata v Dobranově dlouhodbě ošetřuje pokládá péči v dobranovském útulku za standardní.  „Nyní jde o zbytečnou nebo záměrnou psychózu. Lidé posuzují stav svého našampónovaného pejska, který žije v obýváku, se zatoulaným psem v útulku. To prostě nejde, útulek je útulek, ten v Dobranově nebo kdekoliv jinde v republice,“ řekl doktor Šeps. Podle něj je například v pořádku, že pes vykoná potřebu v kotci. V útulku má každý pes zajištěn suchý pelech a stravu. Pes v útulku je také odblešen, odčerven, prohlédnut a ošetřen veterinářem, od pátého dne po přijetí je pes očkován proti vzteklině. Jak dodal, epidemie průjmového onemocnění se v útulku objevila zhruba před šesti roky, od té doby zde nebyla jediná nákaza. „Podobně jako lékaři u lidí, jsem jako veterinář povinen hlásit každé podezření na týrání, s ničím takovým jsem se tu ovšem nesetkal, nic takového se v Dobranově nezjistilo,“ ujistil doktor Šeps.

Město Česká Lípa využívá útulek v Dobranově na základě smlouvy, kde je kromě platebních podmínek zakotveno, za jakých podmínek se útulek o zatoulané psy nalezené na katastru České Lípy postará. Často i anonymní podněty od lidí prověřovalo především, zda ze strany provozovatele nedochází k porušování uzavřené smlouvy a zda garantovaná péče o svěřené psí bezdomovce není v rozporu se zákonem na ochranu zvířat.

„Město může svoji kontrolu zaměřit pouze na zvířata, která do útulku dopravila českolipská městská policie, neboť jde o soukromé nikoliv městské zařízení a lidé, kteří  se na nás obrací, nedokáží pochopit, že i město je jen jeden z klientů útulku,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v České Lípě Růžena Konvalinová. „Městský úřad kontroluje pouze dodržování smlouvy mezi městem a útulkem, jako je příjem psa, předávací protokoly a podobně, ale nic vážného jsme nezjistili, jen drobné nesrovnalosti, které jsme si vyjasnili“ uvedla doktorka Konvalinová.

Jak doplnila místostarostka Alena Šafránková, která má útulky v kompetenci, radnice nadále hledá řešení jak zlepšit starost o nalezená toulavá zvířata. „Nejen kvůli tomu, že péče o ně stojí Českou Lípu statisíce korun ročně,“ řekla Šafránková. S majitelem útulku v Dobranově sjednala nové platební podmínky za péči o psy. Namísto čtvrtletního paušálu bude útulku hradit paušál na psa a to ve výši maximálně 2 200 korun (bez DPH) bez ohledu na dobu pobytu psa v útulku. V posledních třech letech bylo městem do útulku předáno průměrně 160 psů za rok. Za první pololetí roku 2015 činila částka dle smlouvy za jednoho psa 5 023 Kč. Průměrná délka pobytu psa v útulku byla 25 dnů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama