Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2015 15:22:27

Komentář starostky Žatecké k rozpočtu České Lípy na rok 2016

Komentář starostky Žatecké k rozpočtu České Lípy na rok 2016

Starostka České Lípy Romana Žatecká komentuje návrh rozpočtu města na rok 2016, kteří českolipští zastupitelé schválili 16. prosince 2015.

 

Komentář k návrhu rozpočtu Města Česká Lípa na rok 2016

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé.

S doporučením Rady města vám předkládám návrh rozpočtu města Česká Lípa pro rok 2016 a před otevřením diskuse vás chci krátce seznámit s postupem a pravidly sestavování, prioritami rozpočtu a se stavem zapracování vašich připomínek.

Východiska při sestavení návrhu rozpočtu:

Práce na návrhu rozpočtu začaly už v červnu letošního roku. Očekávaný úhrn opakovatelných příjmů pro rok 2016 (= příjmy daňové, nedaňové, příspěvek na výkon státní správy) byly základem pro plánování výdajů na rok 2016 – správcům dílčích rozpočtů byly vedením města stanoveny limity, vycházející z konzervativního předpokladu příjmů 497 154 000 korun. Další investice a výdaje veřejného zájmu byly do rozpočtu zařazeny teprve poté.  Avizované navyšování platů zaměstnanců veřejného sektoru – tedy další výdaj v řádu milionů korun - bylo řešeno samostatně a bude o něm hovořeno dále.  Lze tudíž konstatovat, že z opakovatelných příjmů jsme schopni pokrýt výdaje nutné na zajištění běžného provozu.

Návrh rozpočtu na rok 2016

Rada města doporučila schválit rozpočet města Česká Lípa na rok 2016, kde činí

  • celkové příjmy 533,1 mil. Kč

  • celkové výdaje 594,8 mil. Kč bez prostředků převáděných z roku 2015

  • Je třeba počítat také s částkou 15,9 milionů korun ručně na splátku úvěru na Sportareál z roku 2008

dorovnání uvedených výdajů město použije finanční zdroje z minulých let ve výši 77,6 mil. Kč, tedy částku, která odpovídá očekávanému přebytku hospodaření města za rok letošní. Protože město Česká Lípa dobře hospodaří a vývoj příjmů ze sdílených daní se zlepšuje, reálně očekáváme, že dlouhodobé finanční rezervy města zůstanou v roce 2016 nedotčeny a tedy k použití do dalších let na investiční projekty většího rozsahu.

Zdůrazňuji tedy, že k dorovnání schodku výdajů rozpočtu města r. 2016  bude dle předpokladů stačit přebytek očekávaný za rok 2015.

  • Po odečtení kapitálových příjmů (třída 3) očekávané příjmy České  Lípy  pro rok  2016  činí 526,6 mil. Kč,  tudíž  pokrývají  veškeré běžné výdaje (třída 5) a téměř polovinu  naplánovaných kapitálových výdajů  (třída 6).

Růst mzdových tarifů

Do přípravy sestavování rozpočtu - výdajové části - významně zasáhl růst platových tarifů o tři procenta pro zaměstnance veřejného sektoru, tj. úředníkům, knihovníkům, pracovníkům v sociálních službách, policistům atd. – toto zvýšení v říjnu 2015 schválila vláda.

Pro rozpracovaný návrh rozpočtu to znamenalo navýšení výdajů o více než 3 mil. Kč (konkrétně o 3.114 tis. Kč). Částka byla zařazena nejprve ve formě rezervy 2 a po schválení vládního nařízení byly o příslušné částky navýšeny konkrétní položky rozpočtu (mzdové výdaje zaměstnanců MěÚ, městské policie a příspěvky městem zřízených PO). Tím nebyly tyto organizace nuceny si na růst mezd ušetřit například omezováním oprav nebo nákupů knižního fondu.

Rekapitulace investičního fondu

Byl založen usnesením zastupitelstva v r. 2008 a stavem na konci roku téměř 123 milionů korun.

Investiční fond jsme přebírali ve výši = 114 mil. Kč.

Rozpočet města 2015 schválený v únoru počítal se stavem na konci letošního roku = cca 80 mil. Kč.

Místo toho do roku 2016 vstupujeme s očekávaným disponibilním zůstatkem téměř 200 milionů korun.

  • (schválené čerpání 12 mil. Kč na akci „snížení energetické náročnosti ZŠ Slovanka“ a 23 mil. Kč na akci „regenerace pláště budov MŠ Sovička, MŠ Šikulka a MŠ Roháče z Dubé“).

Počáteční stav byl při schvalování závěrečného účtu za rok 2014 navýšen o přebytek hospodaření roku 2014 ve výši necelých 94 mil. Kč

  • Prostředky čerpané na akci „snížení energetické náročnosti ZŠ Slovanka“ byly v průběhu roku 2015 v plné výši do IF vráceny

  • Na akci regenerace pláště budov mateřských škol bude čerpáno o 7 mil. Kč méně.

  • Z předfinancovaných dotačních akcí byly do IF převedeny další 2 mil. Kč.

Do rozpočtu 2016 není letos poprvé oproti minulosti investiční fond zapojený - není to třeba, naplánované investice zvládneme krýt z rozpočtu - díky tomu, jak už bylo uvedeno, že město dobře hospodařilo a zlepšil se vývoj příjmů ze sdílených daní.

Priority rozpočtu města Česká Lípa na rok 2016

Chceme pokračovat v realizaci rozpracovaných investic z minulého období, ale dáváme důraz na investice nové vycházející ze strategie vyváženosti investic do existujících objektů města a investic do zcela nových projektů, které by měly život ve městě v dlouhodobém horizontu zlepšit. Abychom rozvíjeli město systematicky, je naší prioritou i vznik strategických dokumentů, které by měly zlepšit plánování investic města v budoucích letech ve vazbě na možné zdroje financování ze státního rozpočtu a z prostředků EU.

Město Česká Lípa plánuje proinvestovat v roce 2016 celkem 128 milionů korun.

Investiční priority:

Zlepšení technického stavu objektů města

  1. Bytový fond

  2. Školská zařízení (Pavilon D pro autisty při ZŠ speciální Jižní, Rekonstrukce střechy ZŠ Moskevská, sportoviště u ZŠ Sever, příprava projektů na rekonstrukce a zateplení objektů ZŠ Sever a ZŠ Jižní, projekty zateplení MŠ východní a Na Výsluní)

  3. Sportovní a rekreační zařízení (např. úpravy prostranství a ploch v areálu stadionu u Ploučnice, vodní atrakce pro děti v rekreačním areálu Dubice)

  4. Domov pro seniory Dolní Libchava - statické zajištění

           

  1. Zlepšení dopravní situace ve městě, stavu chodníků a komunikací

  1. Dokončení komunikací v lokalitě RD U Kola

  2. Chodníky v ulici Heroutova a podél silnice do Dolní Libchavy

  3. Prodloužení Wedrichovy ulice a dopravní řešení v ulici Hrnčířské

  4. Pokračování rekonstrukce chodníků v ul. Sokolské a úpravy chodníků ke kavárně UNION

  5. Regenerace sídliště Špičák

           

  1. Projektová příprava dlouhodobých významných investic města

  1. Venkovní koupaliště u sportareálu

  2. Revitalizace KD Crystal s umístěním knihovny

  3. Aktualizace studie řešení Škroupova náměstí

  4. Cyklostezka Dubice

           

  1. Příprava strategických dokumentů města

  1. Strategický plán města ve vazbě na další možnosti podpory projektů města ze zdrojů EU

  2. Územní studie - zejména prostor tzv. "přednádraží" v souvislosti s výstavbou nové nádražní budovy

  3. Regulační plán centrální zóny města

    Plán investic byl sestaven mj. i na základě aktuálních potřeb obyvatel – řeší náměty občanů písemně či z návštěvních dnů (např. osvětlení, chodníky, výstavba záchranných kotců apod.), reaguje i na v minulém období neřešené problémy (lokalita U kola) i jeho okrajových částech (Okřešice, Dobranov, Častolovice).

    Mezi priority řadíme také spuštění další etapy podpory výstavby domovních čistíren odpadních vod v těch částech města, kde není možné napojení na veřejnou kanalizační síť. Tím by mělo dojít k postupnému zlepšení kvality vypouštěných odpadních vod z domácností v těch lokalitách, kde jsou dosud s řešením likvidace odpadních vod problém - v následujícím roce tedy domácnosti v Okřešicích, Vítkově, Vlčím Dole, Heřmaničkách, Písečné a na Kopečku.

    Prioritu zlepšení dopravní situace a bezpečnosti občanů doplňují i navržené položky z oblasti technické správy a majetku

    • Nákup kamerového systému na světelnou signalizaci.

      Tento kamerový systém by měl zaznamenávat jízdu řidičů na červenou, která je častým prohřeškem řidičů hlavně na křižovatce Hrnčířská x Děčínská a na křižovatce na silnice I/9 u čerpací stanice Shell. Věříme, že tímto docílíme ukázněnosti řidičů tím zvýšení bezpečnosti ve městě. Sledujeme dotace ministerstva dopravy, zda nebude vyhlášen nějaký vhodný dotační program.

      • Nasvětlení přechodů, kterých by mohlo být cca 10.

        I zde sledujeme dotační programy. Nutné je ale nasvětlení celé ulice Liberecké, kde dojde v příštím roce ke zrušení stožárů, které jsou v majetku ČEZu a město na nich má umístěny lampy VO. Snažili jsme se v minulosti s ČEZem jednat o odkupu stožárů, avšak ČEZ s prodejem nesouhlasil. Proto musíme v příštím roce postavit nové vlastní stožáry, aby mohla být ulice nasvětlena.

      • Výměna dožilých stožárů veřejného osvětlení.

        Každoročně jsou prováděny revize VO, ze kterých je patrné, že stožáry VO, které jsou instalovány ve městě již několik desítek let, nesplňují podmínky bezpečnosti. Navrhujeme tedy zařadit položku na výměnu, alespoň části z nich, které jsou již nebezpečné a hrozí pádem.

      • Obnova dětských hřišť je v návrhu rozpočtu významnou položkou, neboť evidujeme časté žádosti o vybudování nových dětských hřišť, dovybavení stávajících a oplocení hřišť.

        V dotacích navrhujeme v roce 2016 rozdělit celkem 15,4 milionu korun

        dotační program v oblasti životního prostředí

        300

        dotační program v oblasti školství a vzdělávání

        400

        dotační program v oblasti podpory talentů

        150

        dotační program v oblasti cestovního ruchu

        120

        dotační program v oblasti kultury

        1 500

        dotační program v oblasti sportu

        8 400

        dotační program v sociální oblasti

        1 800

        dotační program v oblasti památkové péče

        500

        dotační program v oblasti prevence kriminality

        230

        dotační program v oblasti podpory investic

        2 000

        Celkem

        15 400

        Školám navrhujeme jiným bodem programu uvolnit finance na mimoškolní aktivity závazným ukazatelem, abychom jim zjednodušili agendu a nemuseli zpracovávat dotační žádosti a uzavírat veřejnoprávní smlouvy. Dotační program pro oblast školství byl tedy o 700 tisíc snížen – jde o částku čerpanou školami, která bude rozdělena jinou cestou - a zároveň je dotační program povýšen o částku na vzdělávání dospělých.

        Zapracování návrhů zastupitelů a občanů

        Do předkládaného rozpočtu pro rok 2016 byly zapracovány téměř všechny faktické a doručené návrhy zastupitelů a občanů:

        • (p. Ježák) Parkoviště v ulici Lomená = v roce 2016 bude zahájena příprava, v roce 2017 realizace

        • (p. Ježák) Zeď v Okružní ulici – řešení na snížení zdi zahrnuto v návrhu rozpočtu

        • (p. Hudec) 25 tisíc korun na založení aleje klasických ovocných odrůd v domkářské čtvrti v Dolní Libchavě

        • (p. Vlček) V rozpočtu školství je nově zavedena položka na otevření „batolecích tříd“, zreálnili jsme navrženou částku - na 2 příští otevřené třídy potřebujeme a navrhujeme sumárně 2,5 milionu Kč

        • (občan) Koupaliště v Dubici s chrliči vody – investice bude realizována 2016

        • (p. Máška) Revitalizace chodníků v centru a na sídlišti Sever – jsou součástí investičního rozpočtu, položka byla navýšena. Oprava školky v Dolní Libchavě – bude řešena v roce 2016 v rámci batolecích tříd.

        • (p. Vlastníková) Dotační program pro vzdělávání dospělých – zařazeno do dotačního programu školství, položka byla navýšena.

          Děkuji za pozornost a doporučuji návrh rozpočtu města Česká Lípa schválit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama