PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2015 17:32:16

Naše země vzkvétá?

Naše země vzkvétá?

K vánočnímu projevu prezidenta republiky

                 Uložil jsem si, že o Vánocích se nebudu vůbec věnovat politice. Nemohu sice říci jako Bismarck, že to byla ta ryba v jeho rybníce, která požrala ostatní ryby a nakonec se mu znechutila (tak nějak to napsal), ale v mém životě mne politika poškodila už dost. Jenže Zemanův projev mne zaujal. A protože mám zakázaný vstup na Hrad, nemám jinou možnost, jak mu sdělit své hodnocení, než přes média. Není to šťastné, protože nechci stát v jedné řadě s těmi, kteří na něj nepřetržitě poštěkávají. Ale rád bych věděl, proč byl jeho projev zrcadlovým obrazem Havlova projevu z Nového roku 1990. 

Tehdy Havel řekl, že ho občané do funkce určitě nezvolili proto, aby jim lhal. Přesto lhal mnohokrát. A bez uzardění. Jeho předchůdci prý z tohoto místa po mnoho let říkali, že naše země vzkvétá. A Havel si zoufal: naše země nevzkvétá!  A zopakoval řadu tehdejších klišé, včetně Zemanových vět o počtu vysokoškoláků, v čemž nás prý předhonil i Nepál (s tehdy bezmála devadesátiprocentní negramotností). Připomínám, že bez Havlova morálního znehodnocení předlistopadové doby by nebyla možná Klausova perestrojka- katastrojka.  

Zeman je dobrý rétor, s jeho myslitelskými výkony už to tak dobré není. Ale o to nejde. Co mne v jeho vánočním projevu zarazilo, bylo tvrzení, že skončila blbá nálada a země roste. Že stoupá její ekonomický výkon a že za to musí vládu pochválit. Vláda podle něj spravuje zemi dobře. Dokonce i důchodcům se přidá (celých 40 korun).

Podhradí to vidí jinak. Naštvanost (eufemisticky řečeno) lidí nejenže neskončila, ale neskutečně roste. Lidé vidí všudypřítomný parazitismus, korupci, neschopnost řešit skutečné problémy, urážky lidské důstojnosti a nárůst nerovnosti. A drtivou morální i kulturní krizi, které jsou snad ještě horší než krize ekonomická a sociální. 

Pamatuje si Zeman ještě heslo z roku 1989 "všechnu moc tvořivosti"? Šlo o to, zlomit byrokratickou rutinu a pohodlnost a dát konečně šanci tvořivosti občanů. A bojovat proti strachu ve všech jeho podobách, protože tam, kde je strach (včetně strachu ekonomické povahy), jsou šance demokracie malé. 

S jedním bodem vánočního projevu souhlasím. Je to názor, že tato země patří nám  a nikoli všem, a už vůbec ne těm, kteří k nám vnikají nezákonně. Patří nám a těm, kteří uznávají a respektují naše hodnoty. Postmoderní rozmývání identit musí skončit. V tom má Zeman pravdu. Ale naše země nevzkvétá. 

Třeba má prezident jiný motiv.  Možná si už chystá společné hřiště s Andrejem Babišem…


28. 12. 2015

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama