Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2016 9:11:26

Matrika: Více přivítaných občánků, méně svateb

Matrika: Více přivítaných občánků, méně svateb

Celkem 262 nových občánků České Lípy přivítali v loňském roce zástupci radnice v obřadní síni českolipského městského úřadu mezi ostatní obyvatele města. O rok dříve to bylo „jen“ 213 občánků. Kromě vítání občánků pak v roce 2015 zajišťovaly pracovni

 

Celkem 262 nových občánků České Lípy přivítali v loňském roce zástupci radnice v obřadní síni českolipského městského úřadu mezi ostatní obyvatele města. O rok dříve to bylo „jen“ 213 občánků.

Kromě vítání občánků pak v roce 2015 zajišťovaly pracovnice českolipské matriky celkem 142 svateb. (Za rok 2014 jich bylo 151). V deseti případech sňatek uzavíral občan České republiky s cizincem nebo též  dva cizinci (Cizinci pochází konkrétně z těchto zemí: Slovensko, Německo, Bulharsko, Ukrajina, Vietnam, Kypr, Bulharsko).

„Matriční úřad v České Lípě zajišťuje svatby v celém správním obvodu, tedy i v malých obcích v okolí našeho města. Tam může snoubence oddat přímo starosta této obce, takové svatby byly v loňském roce celkem tři. Jednalo se o  Nový Oldřichov, Sosnovou a Stvolínky,“ uvedla Iva Horáková, vedoucí oddělení matriky a evidence obyvatel českolipské radnice. Jak doplnila, oddávat páry snoubenců v České Lípě může  osm členů zastupitelstva města: starostka Romana Žatecká, místostarostka Alena Šafránková, místostarosta Juraj Raninec a zastupitelé Eva Vlastníková, Tomáš Vlček, Petr Novák, Petr Skokan a Jan Rubický. Oficiálním dnem a místem pro uzavírání sňatků v České Lípě je sobota v obřadní síni na radnici. Pokud se snoubenci rozhodnou uzavřít manželství jindy a jinde, musí zaplatit správní poplatek 1 000 korun. Nejčastěji se však snoubenci stále berou na radnici, oblíbeným místem je také vodní hrad Lipý, Villa Hrdlička, penzion Ráj v Liticích nebo nejrůznější zahrady či restaurační a rekreační zařízení. Další oblíbené místo, ambit v českolipském muzeu, který je po stavební rekonstrukci již snoubencům k dispozici pro uskutečnění svatebního obřadu.

Pro úplnost tradičního novoročního ohlédnutí za zajímavými daty z matriky dodáváme, že za loňský rok se v České Lípě narodilo -podle matriční knihy- celkem 898 dětí a naopak zemřelo 706 osob.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama