Ing. Tomáš Jirsa, MBA

  • Český Krumlov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2011 13:30:00

Reakce na vyjádření člena vědecké rady NPŠ

Reakce na vyjádření člena vědecké rady NPŠ

Rozhovor s bývalým předsedou vědecké sekce rady parku ukazuje, proč je dobře, že ředitel Stráský tuto samostatnou vědeckou sekci zrušil.

Jakub Hruška chválí bývalé vedení NPŠ za vymezení bezzásahového území, kde se nebude zasahovat a ve kterém jen za rok 2010 odumřelo vlivem kůrovců téměř jeden milion stromů. Ale na otázku, zda daní za takto vymezené území není až příliš velké kácení k zastavení kůrovcové kalamity a velký rozvrat lesa, odpovídá: "Ozývaly se hlasy, že se nemělo nejdřív těžit ve velkém polomu, ale že měli jít z vnější strany a nejdřív chytat ohniska, kde kůrovec z bezzásahové zóny vylétal. Ale to jsou záležitosti, které nedokážu dost dobře posoudit."

Čtěte, prosím, pomalu a ještě jednou! Takhle odpovědně vědecká rada parku řešila nebezpečí kůrovcové kalamity na Šumavě? Ozývaly se hlasy? Nikoliv, několik let lesničtí odborníci, hejtmani a starostové varovali před vznikem kůrovcové kalamity a následným masivním kácením pro její zastavení. Není to tak dávno, co Jakub Hruška i bývalý ředitel František Krejčí opakovaně v médiích tvrdili, že žádná kůrovcová kalamita na Šumavě nehrozí. A předseda vědecké sekce rady parku?

Nedokáže posoudit to, co se o kůrovci učí v prvním ročníku lesnické střední školy. Jakub Hruška hodnotí záměry současného ředitele jako "rozbití konceptu, podle kterého mají být na Šumavě poměrně velké bezzásahové zóny", i když tyto záměry nezná, a tudíž nemůže posoudit jejich kvalitu. Kritizuje Stráského za snahu zastavit kůrovcovou kalamitu. V minulém roce byl povolen zásah na cca 3 000 hektarech prvních zón a bylo v nich asanováno téměř stejné množství stromů jako v roce 1998, za kritizovaného ředitele Žlábka. V loňském roce, tedy za působení Jakuba Hrušky ve vědecké radě, bylo na základě více než 100 výjimek zasahováno proti kůrovci v místech, o kterých dnes Hruška hovoří, jak jsou cenná. Pokud někdo obhajuje bezzásahovost, na kterou byl vydán ohromný počet výjimek, tak říká, že výjimka se stala pravidlem, a nastavený koncept byl nesmyslný.

Takový byl koncept minulého vedení NPŠ, který dovedl lesy Šumavy na pokraj katastrofy.

Ing. Tomáš Jirsa, člen regionální rady, předseda oblastního sdružení a senátor PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama