MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2011 12:53:05

Méně demokracie, více korupce

Méně demokracie, více korupce

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek kritizuje vládou projednávaný návrh věcného záměru volebního zákoníku. Navržené změny jsou podle něho nekoncepční a stávající stav ještě zhorší.

„Nejhorší systém máme pro volby do Poslanecké sněmovny. Ty byly pokřiveny v období opoziční smlouvy a následně upraveny Ústavním soudem. Nerovnost hlasů potřebných k získání mandátu v jednotlivých obvodech je přeci alarmující.  A přesto – tento systém nechává vládní návrh zcela nedotčen,“ upozorňuje předseda KDU-ČSL.

Za účelové ustanovení považuje Pavel Bělobrádek pětiprocentní klauzuli pro každou ze stran volební koalice: „Velké strany se tak snaží menším stranám omezit možnost vytváření volebních koalic. Proč tuto klauzuli navrhuje ministr za ODS, je z hlediska politické taktiky pochopitelné. Souhlas TOP 09 a VV bych ale považoval minimálně za politicky neprozíravý. Lidovci mají na rozdíl od parlamentních nováčků dlouhou zkušenost s tím, jak se velké strany snaží minimalizovat vliv těch menších. “  

Velké nebezpečí pak vidí lidovecký předseda ve snížení příspěvku za volební hlasy z dnešních 100 Kč na 30 Kč. Podle jeho názoru to povede k ještě většímu sepětí stran s lobbisty a korupčními kruhy.  „Navrhovatelé jako by stále nechtěli rozumět tomu, co je u nás největším zdrojem korupce. Cesta k úsporám v rozpočtu vede přes zastropování výdajů na předvolební kampaně, přes omezení výše jednotlivých sponzorských darů pro politické strany a přes nekompromisní vymáhání detailního vyúčtování předvolebních kampaní. Nechápu, proč se vládní strany po této cestě k ozdravění české politiky zdráhají vydat,“ uvedl Pavel Bělobrádek.  Předseda KDU-ČSL se podivil také nad tím, proč novela ponechává drahý systém dvoudenních voleb, když v sousedním Německu stačí jen jeden volební den. „Jestli je vládní koalice vedena snahou ušetřit, tady se jí naskýtá ideální prostor. Když v jeden den stačí odvolit Němci, nevidím důvod, proč by to měl být pro Čechy problém,“ uzavřel Pavel Bělobrádek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama