Ing. Václav Zemek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2011 17:23:57

Se Stráským v čele hrozí Šumavě likvidace

Se Stráským v čele hrozí Šumavě likvidace

Výzva ministru Chalupovi, aby se okamžitě začal zabývat vedením Národního parku Šumava.

Sociální demokracie považuje styl, kterým vede Národní Park Šumava jeho dočasný ředitel Jan Stráský za velice nešťastný s tím, že při realizaci Stráského plánů, které byly médii prezentovány, by fakticky došlo k likvidaci Národního parku.

Jako stínový ministr životního prostředí jsem kritizoval už nestandardní způsob, jakým ministr Chalupa nového šéfa Národního parku jmenoval, kdy bylo opomenuto proběhnuté výběrové řízení na tento post a kdy se ředitelem stal člen výběrové komise, který navíc nesplňoval odborné předpoklady, stanovené samotnou komisí.

V současné chvíli ale považuji kroky, které se chystá ředitel Stráský realizovat z hlediska dlouhodobého fungování NP Šumava za nepřijatelné a nezodpovědné. Za závažnou chybu považuji především rozvrácení Rady parku, kdy drtivá většina členů vědecké sekce rezignovala na své posty. Dostali jsme se tak do situace, kdy je silově potlačen jeden odborný názorový proud a tím je znemožněno dosažení dlouhodobého konsenzu ve fungování NP Šumava.

Velké obavy vzbuzují i Stráského plány na řešení regulace kůrovce, kdy navzdory předběžnému kompromisnímu řešení prosazuje nový ředitel invazivní způsob likvidace kůrovce i v části prvních zón. Důsledkem těchto plánů může být ztráta statutu Národního parku, což si zcela jistě nepřejí ani obce, kraje, ministerstvo či odborná veřejnost.

Apeluji proto na ministra Chalupu, aby se stylem vedení Národního parku co nejdříve zabýval a nepřipustil jeho případnou degradaci a faktickou likvidaci pod současným vedením. V případě pokračování tohoto stylu jednání by měl ministr zvážit odvolání současného ředitele NP Šumava Jana Stráského.

Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama