Ing. Jaroslav Klaška, arch.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2016 18:42:00

Lichvu v ČR nechceme

Lichvu v ČR nechceme

Když se řekne lichva, představíme si „nekřesťanské“, tedy nadměrné úroky. Aktuálně ale pro nás lichva neznamená přiměřeně vydělávat na půjčování peněz, ale nepřiměřeně ožebračovat dlužníky díky nemožnosti lidí tyto úvěry splácet.

Největším problémem trhu nebankovních poskytovatelů není výše úroku či RPSN, s tím se již soudy dokážou vypořádat a existují judikáty, které tyto situace efektivně řeší. Problémem jsou především smluvní podmínky splácení úvěrů, které jsou často nastaveny zcela v neprospěch spotřebitele. Jakékoliv zaváhání znamená smluvní sankce naprosto nepřiměřeného rozsahu.

Sněmovna se problematikou mimobankovních spotřebitelských úvěrů v tomto volebním období poprvé zabývala při projednávání poslaneckého návrhu Tomia Okamury, který řešil problematiku tzv. lichvy resp. RPSN jeho zastropováním. Po konzultacích s nevládními organizacemi a státními orgány jsme si uvědomili, že to byla hloupost a návrh by naopak rozšířil šedou a černou ekonomiku v oblasti poskytování nebankovních úvěrů. Proto vznikl vládní návrh zákona, který danou problematiku řeší.

V současnosti existuje na trhu poskytovatelů nebankovních úvěrů přes 60 tisíc poskytovatelů a zprostředkovatelů mimobankovních úvěrů a stále jich přibývá. V tomto množství jsou téměř nekontrolovatelní. Často využívají tísnivou životní situaci spotřebitelů (dlužníků). Ti se v tísni za zanedbatelný úvěr v řádu tisíců korun zavážou k tvrdým sankcím. Cílem novely zákona je přísná regulace: zavádí nad poskytovateli dohled České národní banky (ČNB), licence po prokázání odborné způsobilosti, kapitálové přiměřenosti, bezúhonnosti a důvěryhodnosti. ČNB bude moci také licence při vážných nebo dlouhodobých pochybeních licenci odejmout. Cílem je ponechat na trhu ty poskytovatele a jejich zprostředkovatele, kteří budou poskytovat za přiměřených podmínek dobrou službu klientům.

Jaroslav Klaška
ekonomický expert strany
místopředseda poslaneckého klubu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama