Ing. Jiří Rozbořil

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2016 4:31:00

Řešíme především budoucnost objektu, nikoliv Bezruče jako literáta

Řešíme především budoucnost objektu, nikoliv Bezruče jako literáta

Reakce hejtmana Jiřího Rozbořila k mediálním výstupům týkajících se domu Petra Bezruče v Kostelci na Hané

V souvislosti s domkem Petra Bezruče v Kostelci na Hané řeší hejtmanství především budoucnost samotného objektu, nikoliv hodnoty Bezruče jako literáta. Také žádost o vyjmutí domu ze seznamu kulturních památek byla prioritně odůvodňována současným stavem nemovitosti v Kostelci na Hané. Věta, že byl Petr Bezruč jako básník značně přeceňován, byla pouze citace ze žádosti, kterou zpracoval odbor kultury a památkové péče olomouckého krajského úřadu. Pokud tato citace vyvolala diskusi mezi širokou veřejností a výsledkem bude nalezení vhodných cest k záchraně domku Petra Bezruče, je to dobrý krok k řešení patové situace kolem objektu v Kostelci na Hané. Olomoucký kraj se dlouhodobě snaží nalézt řešení využití. Vyjmutí objektu ze seznamu kulturních památek by mělo usnadnit další jednání o budoucnosti domku. Vyjmutí domu ze seznamu v žádném případě neznamená, že by měl být zbourán ani to, že bychom zpochybňovali význam osoby Petra Bezruče.

Domek byl původně majetkem města Kostelec na Hané. Město jej převedlo do vlastnictví tehdejšího Okresního úřadu Prostějov a do správy tehdejšího muzea Prostějovska. Hejtmanství získalo domek do svého majetku s převodem prostějovského muzea do zřizovací  pravomoci Olomouckého kraje po roce 2000 již v nevyhovujícím stavu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama